Medvehagyma is került Pécs csokijába

Az extravagáns és a klasszikus ízlésű édesszájúakra is gondolt a Csoko-Láda csapata, amikor kitalálták milyen legyen Pécs csokoládéja. A díszcsomagolásban kapható táblás csokik abszolút újdonságnak számítanak, eddig ugyanis nem létezett olyan édesség, mely tükrözte volna a városban uralkodó mediterrán hangulat ízvilágát.

hirdetés

Három évvel ezelőtt nyitott meg a Csoko-Láda kézműves bolt a Zsolnay-negyedben, kezdetben más vidékekről származó kézzel készült édességekkel a polcokon. A kínálat már a nyitáskor igen széles volt, az üzletbe betérő látogatók több tucat kézműves bonbon, csokoládékülönlegesség, valamint ritkaság közül szemezgethettek, ám saját termékpalettával ekkor még nem álltak elő.

A betérő turisták, vásárlók azonban egyre inkább igényelték, hogy igazi pécsi csokoládét tudjanak ajándékozni illetve kóstolni. Így másfél évvel ezelőtt az üzlet tulajdonosa, Mosonyi Éva kitanulta a csokoládékészítés tudományát, majd létrehozták a manufaktúrát.

díjnyertes csokik, hl01

Eleinte az édességek csomagolásában mutatkozott meg a város hangulata. Kilenc kocka 70%-os étcsokoládé került egy dobozva, mindegyik másfajta papírral borítva.

– Háromféle variációt álmodtunk meg, a Janus Pannonius Múzeummal és a Zsolnay Porcelánmanufaktúrával együttműködve megalkottuk a díszcsomagolásokat. Az egyiken a pécsi születésű Vasarely műalkotásai láthatóak, a másikra Zsolnay csempéket terveztünk, míg a harmadik Pál Zoltán művész Széchenyi térről készült akvarelljét ábrázolja, de úgy, hogy a képet, mintegy puzzle-ként, kilenc kockára bontottuk  – mondja Mosonyi Éva.

A pécsies csomagolás után pedig jöhettek az ízek! Éváék végiggondolták milyen lenne Pécs, ha csokoládéba öntenék, ezért nyilvánvalóan olyan összetevőket kerestek, amik az ország más pontjaihoz képest jellemzően városunkban találhatóak meg. Választásuk a mandulára, fügére, illetve a medvehagymára esett.

pécs csokija, hl06

Persze nem minden került bele ugyanabba a táblába. A pirított mandulát aszalt fügével, a medvehagymát pedig erdélyi sóval kombinálták, utóbbiakat 70 %-os étcsokoládéba szórva. A klasszikus ízek kedvelőinek a mandulás-fügés tejcsokoládét szánták, az extravagáns, különleges ízeket szeretőknek pedig a medvehagymás, sós változatot.

A táblás édességeket nemrég kezdték árulni, de a díszcsomagolással ellátott pécsi csokik sikere után nagy jövőt jósolunk a város ízeinek is.