Még Ausztriában is pécsi e-biciklik vannak

Bizonyára kevesen tudják, hogy Pécsen van egy üzem, ahol elektromos bicikliket, sőt még különlegesebb járműveket gyártanak. A pécsi cég járműveit már több városban is használják, még Ausztriában is.

hirdetés

Elektromos kerékpár, napelemes golfautó, sőt városnéző riksa – ezek mind Pécsen készülnek. A különleges járműveket a Public Bike System Hungary Kft. pécsi, György-aknán található üzemében szerelik össze. Az üzemben öten tevékenykednek, fejlesztenek, ugyanakkor nagyobb megrendelés esetén a létszám növekedhet. További rész a marketing, az IT, az értékesítés és a 24 órás diszpécserközpont. A pécsi cég elektromos városi kerékpármegosztó-rendszereket is épít, dokkolóval, minden háttérelemmel, ezek például Kaposváron és a Dráva mentén, sőt Ausztriában is működnek már.

Kocsis Judit Annától, a pécsi cég marketingmenedzserétől megtudtuk, az üzembe Csehországból, Ausztriából, Svájcból érkeznek alkatrészek, az összeszerelés már itt zajlik, emellett komoly mérnöki háttérmunka is folyik. Az elektromos hajtás kialakítása ugyanis teljes egészében Pécsen történik, és ehhez folyamatosan újabb és újabb ötletek kellenek.

Public Bike, hl02
György-aknán készülnek az e-biciklik

Még zöldebb modellek jöhetnek

A pécsi cég ugyanis a környezetbarát közlekedési rendszerek fejlesztésében látja a jövőt. Kocsis Judit Anna elmondta, több terméküket ellátták már napelemmel, amelyek még zöldebbé és energiahatékonnyá teszik az amúgy sem környezetszennyező járműveket. Így például tervezik, hogy az elektromos biciklirendszer dokkolóit napelemfedéssel látják el, így a megújuló energia kiváltja a jelenlegi fosszilisenergia-használatot, egyben védi a kerékpárokat az időjárás viszontagságaitól – ezzel a biciklik élettartama 3-5 évvel meghosszabbítható. Sőt, akár magukat a kerékpárokat is napelemmel szerelik fel, így azok is megújuló energiával tölthetik magukat.

Felmegy-e a tv-toronyig?

A cég mérnöki háttérmunkájába ugyanakkor a tesztelés is beletartozik. A különleges kerékpárok úgynevezett pedelec-rendszerűek, azaz hajtani kell őket, de emelkedő esetén a pedálokba szerelt érzékelő bekapcsolja az elektromos motort, így segítve a biciklist a feltekerésben. A tesztek során vizsgálják, meddig jutnak a járművek – Pécsen komoly próba, hogy a tv-toronyig fel lehet-e velük jutni a belvárosból. Az eddigi tesztek pozitívak.

Public Bike, hl01
A napelemes riksát is bemutatják

Riksa és golfautó

A február 3. és 10. között zajló pécsi Ökováros-Ökohét program során az Árkádban különleges, zöld közlekedési járműveket is bemutat a cég. Megnézhető például az az elektromos, már napelemmel is felszerelt városnéző riksa, amely a turisztikai kínálatot szélesítheti a nagyvárosokban, de láthatój egyéb, nem mindennapi járművek is.