Jól bírják a törődést a parkolóautomaták

Megváltozik a parkolás is

A Pécsen üzemelő parkolóautomaták már tizenöt évesek, de bírják a tempót, az időjárási viszontagságokat, a gondatlan használatukat és még a rongálásokat is. Lecserélni egyelőre kár lenne őket.

hirdetés

Bizonyára szinte minden pécsi belefutott már elromlott, működésképtelen parkolóautomatába. Általában persze a legrosszabbkor nem ad ki cetlit, vagy nem veszi be – esetleg nyeli le – a pénzünket, amikor mondjuk sietnénk valahova. Ilyenkor pedig megfordul az ember fejében, hogy mégis mikoriak ezek a gépek, és vajon meddig bírják még?

Működnek még egy darabig
Működnek még egy darabig

Rácz Henriett, a Biokom sajtóreferense lapunknak elmondta, hogy a városi automaták többsége 2001-től üzemel, azokat pedig még a szolgáltatást végző előző társaság helyezte el a parkolóövezetek mellett. Persze azóta több parkolózóna-bővítés is történt már Pécsen, de a később kihelyezett automaták is hasonló tinédzserkorban vannak már.

Néha megrongálják őket
Néha megrongálják őket

A gépek bírják több évig is, főleg akkor, ha egy-egy meghibásodás elhárítása érdekében a szakemberek pótolni tudják az elromlott alkatrészeket. Az automatákat egyébként rendszeresen ellenőrzik, évente kétszer minden gépet átnéznek, de természetesen a hirtelen támadt hibák és üzemzavarok esetén a szükséges javításokat egyből elvégzik.

Ilyen gondok pedig akadnak, hiszen a Biokomhoz rendszeresen érkeznek olyan hibabejelentések és észrevételek, amelyeket jellemzően inkább a papír és érme-elakadások miatt fogalmaznak meg a parkoló – pontosabban parkolni próbáló – pécsiek. Az ilyen meghibásodások tetemes része azonban az automaták gondatlan használatból fakadhat – tette hozzá Rácz Henriett.

Rendszeresen szervizelik őket
Rendszeresen szervizelik őket

További jellemző hiba például az, hogy a berendezések akkumulátora lemerül, valamint az is, hogy a csatlakozások az időjárási viszontagságoknak köszönhetően kontakthibásak lesznek.

Ugyan bizonyos időközönként előfordul, hogy egyik-másik automatát szándékosan megrongálják, az ilyesmi azonban szerencsére nagyon ritka.

Mindennek ellenére új parkolóautomatákra nem mostanában kell számítaniuk a pécsieknek, ugyanis ezek a tizenöt éves gépek még sokáig fogják bírni.