Még egyszer felrobbantották az újhegyi erőművet

Dől az erőmű

Eltűnt a Föld felszínéről a több mint 100 éve épült Pécs-újhegyi erőmű. Az első, február 9-ei robbantás után ugyanis február 15-én a volt műemléképület maradékát is felrobbantották.

hirdetés

A volt újhegyi erőmű épületének nagy részét február 9-én tették a földdel egyenlővé, azt követően, hogy a jelenlegi tulajdonosai, két fővárosi részvénytársaság bontási engedélyt kért a házra. A vasbeton erőmű azonban akkor nem dőlt össze teljesen. A kazánház és a gépház ugyan megsemmisült az első robbantás után, az északi kapcsolóház tömbje viszont megmaradt. Nem sokáig, hiszen február 15-én azt is ledöntötték a robbantómunkások.

Még egyszer felrobbantották az újhegyi erőművet!Még egyszer felrobbantották az újhegyi erőművet!

Posted by PécsMa.hu on Monday, February 15, 2016

 

A régóta kihalt Pécs-újhegyi erőmű két éve még műemléknek számított, azóta azonban, nagyjából egy éve, levették róla a védettséget, mivel annyira elhanyagolt és kifosztott állapotba került, hogy már nem számított értéknek. Emellett pedig – mint azt kiderítettük – a Miniszterelnökség szerint azért szüntették meg a volt újhegyi erőmű műemléki védettségét, mert az elmúlt évtized leforgása alatt az visszavonhatatlanul életveszélyessé vált.

Már rogyadozik
Már rogyadozik

Mint közölték: az életveszély elhárítása, a sérült tartószerkezetek helyreállítása nem volt lehetséges a nagyarányú pusztulás miatt. A műemléki védelem pedig nem gátolta meg az épület folyamatos illegális bontását, amely ennek következtében gyakorlatilag megsemmisült. Jelenlegi tulajdonosai ezért is robbanthatták fel az 1914-ben emelt épületet.

Dől az erőmű
Dől az erőmű

Megtudtuk, hogy az épület tulajdonosa a robbantás előtt 2 éven keresztül egyeztetett a környékbeli cégek és épületek tulajdonosaival, valamint azt is, hogy jövőbeni tervei közt valamiféle beruházás áll.

Csak porfelhő maradt utána
Csak porfelhő maradt utána

Azt ugyanakkor nem tudni, hogy pontosan mi lesz a robbantás után üresen maradó területen – ahova az évezred elején még filmgyárat, majd kómaközpontot is terveztek –, ugyanis a tulajdonosnak egyeztetnie kell még az önkormányzattal is ebben az ügyben.