Még gyűjtik az emlékeket

Csupán egy hónap telt el az I. világháború kitörésének évfordulója alkalmából meghirdetett felhívás közzététele óta, de a Zsolnay-negyedben található gyűjtőpontra több száz fénykép, képes levelezőlap és több tucat emléktárgy érkezett be.

A tárlat az első nagy világégést egyéni sorsokon keresztül, a helyi közösség emlékezetére támaszkodva szeretné bemutatni, ezért a szervezők áprilisban közleményben kérték fel a lakosságot, hogy a kiállítás idejére bocsássák rendelkezésükre a birtokukban lévő emlékeket.

hirdetés

A lakosok folyamatosan érdeklődnek telefonon, emailben és szállítják a legkülönbözőbb felajánlásokat a dögcédulától kezdve a kitüntetéseken, okleveleken, korabeli újságokon és könyveken, frontról írt leveleken át a katonasapkáig. Az ország távoli tájairól is érkező tárgyak többsége családi ereklye, de gyűjtők ugyanúgy küldenek anyagokat a szervezőknek.

Az emlékeket nyár közepéig várják a Zsolnay-negyedben a gyűjtőponton, a tárlat az elképzelések szerint év vége felé nyílik meg. A kiállítás végén, egy év múlva, természetesen minden emlék visszakerül tulajdonosához.

A tárlat szervezője az Első Világháborús Emlékbizottság, melyben együttműködő partnerek: pécsi önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a Janus Pannonius Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, a Pécsi Tudományegyetem, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Tankerülete.

A gyűjtőpont fogadóórái és elérhetőségei:
Hétfő:9-12, Kedd:12-16, Szerda:15-18, Csütörtök:12-16
Zsolnay Negyed, 7630 Pécs Zsolnay Vilmos u.37., tel:72/500-381

További információ: viragfoldesi@gmail.com

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.