Még mindig lakása rabja a kertvárosi férfi

Múlt év végén széleskörű civil összefogás, gyűjtés indult egy mozgáskorlátozott férfi számára, aki kerekesszékével nem tud önállóan kijutni a panel épületéből Kertvárosban, ahol lakik. Az összefogás szervezője a férfi legjobb barátja, Telegdi Csaba, illetve Hári József önkormányzati képviselő volt. Utánajártunk, sikerrel zárult-e az akció.

hirdetés

Tóth Péter Krisztián számos megoldást keresett már az elmúlt másfél év alatt, mióta nem tud önállóan utcára jutni a Krisztina téri otthonában.

Novemberben gyűjtés indult, december elején pedig jótékonysági estet tartottak Péternek, amin többek között Páva Zsolt polgármester, és Csizi Péter országgyűlési képviselő, és a gyűjtés szervezője, Hári József önkormányzati képviselő is részt vett.

Példátlan eredményt hozott a segíteni akarás: rövid idő alatt több mint egymillió forint gyűlt össze a mozgáskorlátozott férfi megsegítésére.

tóth tamás, kerekesszék, hl03
Pétert édesanyja segíti mindenben

A kitűzött cél akkor egy olyan hernyótalpas szerkezet volt, mely segíthet leküzdeni azt a 10 lépcsőfokot, ami megakadályozza a szabad kijutást az épületből. A szerkezet azonban időközben sokkal drágább lett, mint azt gondolták, így Péterrel és a családdal konzultálva most az összeget a lakás átalakítására fordítják, hogy teljesen akadálymentesítsék a közlekedést, jelentősen megkönnyítve a férfi mindennapjait.

A férfi elmondta, a lépcsőházban a keskeny és meredek lépcsőkön nem férne le a szerkezet sem, és mellette se tudna állni senki.

Elméletben számos megoldás létezne, de ezeket infrastrukturálisan kivitelezni gyakorlatilag lehetetlen. Az alagsorban pedig ki lehetne bontani falakat és helyiségeket, így lehetővé válna a lejutás, ám különféle közüzemi vezetékek akadályozzák ezt is.

tóth tamás, kerekesszék, hl02
A legtöbb időt szobájában tölti

– Persze nem úgy kell ezt elképzelni, mintha be lennék ide zárva – mondja a férfi. – Számos barátom van, akik segítenek nekem kijönni az épületből, csak saját önerőmből egy-másfél éve nem jutottam ki.

Mindenesetre Péter és édesanyja nagyon hálásak azért az összegért, amit a pécsiek a számára gyűjtöttek össze. A férfi elmondása szerint most egy 3D Smart Tv-t és egy új számítógépet szeretne, ezzel is megkönnyítve a heteket, hónapokat amiket a négy fal között kell leélnie.