Még nem lesz vízi város Pécs

Az úszás kapja a legnagyobb támogatást az államtól a kiemelt sportágak közül, összesen 1,4 milliárdot 2020-ig. Azonban, hogy az elkövetkező hét évben ez hogyan oszlik el és mire lesz elég, még nem tudni pontosan. A pécsi úszósport örül a támogatásnak.

hirdetés

A 16 kiemelt sportág közül az úszás elsősorban eredményessége révén érdemelt ki az összesen 135-ből 14,157 milliárdot. Sajtóinformációk szerint eddig mindössze 300 millió forintból gazdálkodott a sportág évente (azaz 8 év alatt csak 2,4 milliárdot kapnának, ha maradna a mostani rendszer), tehát van helye a megnövekedett támogatásnak.

Pécs a meghirdetett pályázat alapján az idén nyolcmillió forintot nyert. Szűcs Zsolt, a PSN Zrt. kommunikációs igazgatója szerint az összeg reális, főként, hogy eddig nem volt részük hasonló nagyságrendű támogatásban.

– A támogatás mértékét az adott egyesület létszáma és eredményessége alapján határozták meg, viszont az élversenyzőket soraikban tudó budapesti klubok vagy az Eb-t rendező Debrecen mellett nehéz versenybe szállni, hiszen ezek a városok számos olimpikonnal büszkélkedhetnek – mondta Szűcs Zsolt.

Vége a telt háznak?
Lesz helye az elnyert támogatásnak

Az elnyert pénz egy részét a PSN Zrt. Sportiskola úszószakosztálya a versenyeztetésre, edzőtáborokra, utazásra, szállásra, étkeztetésre, edzői bérekre, valamint alapfelszereltség például úszósapkák, úszódresszek, köpenyek, törülközők, illetve kisebb uszodai felszerelések – pályaelválasztó drótkötelek, székek – vásárlására fordítja majd.

– Az összeg nagyobb hányada a „Minden gyermek tanuljon meg úszni!” elnevezésű akadémiai programba csoportosul, amelynek keretében mi leginkább a hátrányos helyzetű pécsi iskolák diákjai számára tesszük lehetővé az úszást, illetve szervezünk tanfolyamokat heti rendszerességgel, beleértve a csoportok buszos szállítását az iskola és a Hullámfürdő között – magyarázta Szűcs Zsolt.

A létesítmény-fejlesztés és -építés ebbe a támogatási körbe ugyanakkor már nem tartozik bele, tehát egy új, mindenki számára elérhető uszoda valószínűleg még várat magára Pécsen. Bár nagy szükség lenne rá, ugyanis a város egyetlen sportuszodája szinte állandóan tele van sportolókkal, így a csak kedvtelésből úszni járó polgárok csak szűk keretek között használhatják a medencét. Az OB I-es vízilabdázóktól a szinkronúszókig nagyjából 300-an járnak ide különféle edzésekre, de sok kisiskolás is itt sajátítja el a sportág alapjait.