Még profibb lesz a Pécsi Balett

Január elsejétől önálló intézménnyé vált a Pécsi Balett. Az eddig a Pécsi Nemzeti Színház tánctagozataként működő együttes 56. évében szakadt el tőle, és a 18 állandó fővel immár csak saját feladataikra koncentrálnak a Zsolnay-negyedbe települve. December elején az együttes túlzott leterheltségével magyarázták, hogy a balettművészek energiáját lekötik a színházi feladatok, a műsorrend, így a saját feladatokhoz és turnékhoz való felkészülésre nem marad idő.

hirdetés

December elején döntött a közgyűlés arról, hogy 2017 első napjától Pécsi Balett Nkft. néven választja  el a Pécsi Nemzeti Színháztól a balett-tagozatot. Vincze Balázs balettművész eddig is a Pécsi Balett igazgatója volt, most az önállóvá vált együttes ügyvezetője lett.

Vincze Balázs elmondta, az önállóság elsődleges célja tulajdonképpen a szakmai függetlenség megteremtése volt.

– A tánckari és a balettművészi feladat teljesen más szakmai felkészültséget kíván. Mindkettőben egyszerre helytállni hosszú távon nagyon nehéz, túlterheli a művészeket – mind fizikálisan, mind mentálisan. Nem beszélve arról, hogy a szakmai minőség is veszélybe kerül. Sok felkérést nem is tudtunk vállalni emiatt, pedig az utazások, a turnék szerves részei egy együttes életének.

Évtizedekkel ezelőtt mindez nem jelentett problémát, hiszen mintegy félszázan táncoltak a Pécsi Balettben. A mai létszám ennek töredéke csupán.

színházbérlet-balett2
Bátran újítanak a közeljövőben

Az önálló intézményként létrejött Pécsi Balett Nonprofit Kft.-nek egyetlen fő feladata van: az, hogy a Pécsi Balettet működtesse.

– A művészek ezentúl csakis saját előadásainkban fognak szerepelni, ami azt eredményezi, hogy a lehető legmagasabb szakmai szinten tudnak teljesíteni. És persze önállóan lehet tervezni előadásokat, fellépéseket, akár külföldön is – nyilatkozta az ügyvezető.

– A repertoár és a művészi felfogás nyilván nem fog nagyban változni, de szeretnénk merészebb, progresszívabb produkciókkal is előrukkolni. Nagyszabású és közönségbarát, látványos és érzelemgazdag előadásokkal egyaránt színpadra lépünk.

vincze balázs, balett, zsolnay, hl04
Vincze Balázs szerint a szakmai minőség tovább javul

– A színházzal való együttműködés persze ugyanolyan fontos, mint ezelőtt, annak ellenére, hogy önállóvá váltunk. Évadonként egy nagyszínpadi bemutatót tartunk a Pécsi Nemzeti Színházban.

Az önállósodás folyamata nem kezdődhetett volna el, ha nem áll rendelkezésre egy 50 millió forintos forrás, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) folyósított számukra Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár lobbija hatására.

– A Pécsi Nemzeti Színház szintén megsegített minket 35 millió forinttal. Persze folyamatosan pályázni is fogunk és az előadásainkat is értékesítjük. Összegezve: a teljes költségvetés egyharmadát kell saját forrásból biztosítani, ami vállalható feladat – mondta Vincze.