A Tettyén is járhatnak elektromos buszok

A közösségi közlekedés környezettudatosabb fejlesztése érdekében tovább folytatódik Pécsen az elavult járműpark lecserélése korszerűbb flottára. Ennek jegyében kerülhet sor még az idén két tucat elektromos busznak a korábbi EU-s költségvetési ciklus maradványforrásaiból való beszerzésére, valamint a folyamatban lévő Horizont2020 program keretén belül további négy-öt ilyen jármű megvételére.

hirdetés

A közgyűlés a legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a közösségi közlekedés további fejlesztése érdekében úgynevezett tiszta üzemű, elektromos buszokkal folytatja a buszcsereprogramot. Az elképzelések szerint egy KÖZOP-os pályázat segítségével a város még ebben az évben forgalomba állítana 24 ilyen járművet, ehhez a 2007-2013 közötti EU-ciklusban fel nem használt összegek, azaz a maradványforrások szolgáltathatnak alapot.

A pályázat akkor lehet sikeres, ha olyan buszokat vásárolna a város, amelyeknek a beszerzése még ebben az évben lehetséges, különben elvész a pályázati forrás – amely nem mellékesen nem kíván önerőt, azaz teljes mértékben uniós pénzből valósulna meg.

A városvezetés még tavaly ősszel hirdetett társadalmi egyeztetést arra vonatkozóan, hogy mely városrészekben álljanak hadrendbe az újonnan beszerzendő járművek. Roflics Gergő, az egyeztetést koordináló Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (PTKE) alelnöke elmondta, számos olyan észrevétel érkezett a lakóktól, amelyek hasznosak és felhasználhatók a későbbiekben.

– Tavaly októberben kezdődött és két hónapon át tartott az egyeztetés. Több olyan terület merült fel, ahol igény mutatkozott a közlekedés fejlesztésére. Ilyen Kovácstelep, a Tettye és a Bárány utca térsége.

e-busz - térkép
A kiemelt vonalakon közlekedhetnek elektromos midibuszok a közeljövőben.

A szakember szerint volt rá kezdeményezés, hogy az őszi minimális járatátszervezések idején induljanak erre buszok, de akkor még nem voltak adottak a feltételek, az idén forgalomba állítandó e-buszok azonban lehetőséget adnak erre.

– Emellett szó esett útvonal-meghosszabbításról a gyükési részen, ahol már régóta igényli a lakosság, hogy tovább közlekedjenek a buszok. Ha minden igaz, akkor a közeljövőben megtörténhet, hogy Gyükéstől a kápolnáig járjon egy midibusz.

Roflics hozzátette, a Bárány utcai térségben probléma, hogy a szűk és meredek utak miatt csak mikrobuszos – a midibuszoknál kisebb – járműveket lehet forgalomba állítani, de ez még tesztelés és vizsgálat alatt áll.