Még több embernek ad munkát a dohánygyár

Évi 190 ezer forint mehet el cigire

Nemrég hírül adtuk, hogy több mint száz fővel nő a pécsi dohánygyár alkalmazottainak száma az év végéig, de most kiderült, hogy újabb 100 embert fognak még felvenni. Erről Csizi Péter országgyűlési képviselő és Tóth Attila, a British American Tobacco (BAT) szabályozási és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója beszélt egy keddi sajtótájékoztatón.

hirdetés

Magyarországon a British American Tobacco mintegy 600 főt foglalkoztatott 2014-ben, közülük 450-en dolgoztak a két pécsi gyáregységben. Kétszázan a szivarkagyárban,  250-en pedig a régebb óta üzemelő belvárosi egységben dolgoznak. Ez utóbbi esetében jelentették be néhány napja, hogy 100 új alkalmazottat vesznek fel ide még az év végéig, akik  hagyományos cigarettákat és vágott dohányból készült termékeket állítanak majd elő.

Tóth Attila, a dohánycég szabályozási és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta: ezen feladatok ellátására gépmesteri és operátori munkára keresnek dolgozókat, akiket határozatlan időre vesznek fel. A munkaerő toborzása már meg is kezdődött.

Bár a korábbi hírek még erről az 20 százalékos létszámbővítésről szóltak, a kedd sajtótájékoztatón újabb bejelentést tettek.

 

Újabb 100 ember kaphat munkát
Újabb 100 ember kaphat munkát

– Újabb 100 főt fog felvenni a cég – mondta Tóth –, ugyanis az új európai uniós dohánytermék-irányelvre történő átállás során is az anyacég kiemelten számít a pécsi dohánygyár munkájára. Mint azt korábban megírtuk, jövőre nagyobbak és elrettentőbbek lesznek a dohányzás veszélyeire emlékeztető képek a cigik és egyéb dohánytermékek csomagolásán, ebből eredően pedig megváltozik majd a gyártási folyamatuk is.

Az átállási időszakra átmeneti jelleggel, 2016 májusáig szóló, határozott idejű szerződéssel veszik majd fel a munkásokat a régi pécsi gyáregységbe. Az ő toborzásuk hamarosan elkezdődik, egyelőre még nem dőlt el, hogy a szerződésükben kitűzött dátum után a cég megtartja-e őket. Tóth Attila hozzátette, hogy munkájuk az átállás szempontjából olyan fontos gyártási teendőket érinthet, amelyek a csomagolások kötelező dizájnváltásából erednek majd.

Csizi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, hogy mindez alapján egy „BAT-Pécs munkaerő-piaci program” jött létre a városban, majd hangsúlyozta, hogy a pécsi munkahelyteremtésben fontos cél, hogy ne csak új befektetőket csábítsanak a városba, hanem a már régóta munkát adó cégeket is megbecsüljék. Az évtizedek óta Pécsen működő BAT pedig ilyen vállalat, fejlesztéseik elősegítése ezért kiemelten fontos a városvezetés és a pécsiek számára is.

A régi és az új gyárban az év elején összesen 450 ember dolgozott, az idén és jövőre felvett 100-100 fővel ez létszám tehát 650 dolgozóra nő.