Még több gyerek vitorlázhat

Összesen tizenötmillió forintból fejlesztik az Orfűi Vitorlás Egyesület központját. A tavaszra elkészülő beruházás elsősorban az infrastruktúrát érinti, ám az egyesület szervezeti szinten is átalakul. A szándék az, hogy minél több környékbeli gyereknek legyen lehetősége kipróbálni és űzni a vitorlás sportot. 

hirdetés

Az orfűi vitorlázás 1967-ben indult el a mesterségesen létrehozott Pécsi tavon, az első versenyt pedig egy évre rá, 1968-ban rendezték meg. Baranyában a ’80-as évek végén élte virágkorát a sport, ekkortájt évente 70-80 megmérettetésre is sor került.

Az Orfűi Vitorlás Egyesület ezt a régi lelkesedést szeretné feléleszteni, ezért 2010-ben kidolgoztak egy öt állomásból álló fejlesztési tervet, amelyből három már megvalósult, köztük a rendezvényszervezés, valamint az eszközfejlesztés és bővítés – összesítette az elmúlt évek történéseit a pénteki pécsi sajtótájékoztatón Bodnár Imre, a Magyar Vitorlás Szövetség jogi bizottságának tagja.

vitorlás, Orfűi Vitorlás Egyesület
Forrás: OVE Facebook-oldala

A negyedik ütem jövő márciusra készül el 15 millió forintos pályázati forrásból. Tavaszra a klubházon kívüli területeket teszik rendbe, többek között napelemeket helyeznek el, kicserélik a mólót, aszfaltozzák az utakat és a járdákat, valamit a klub teljes területét wifi-vel látják el.

A fejlesztés másik pillére pedig egyfajta szervezeti átalakítás. A létesítmények bővítése után egy kalap alá vonják a már meglévő szörfklubot és a modellvitorlás klubot, és így, együttes erővel kezdenek neki a tagtoborzásnak.

– Úgy véljük, hogy a vitorlás rendezvények száma elegendő, nem ezzel van a baj. Sokan egyszerűen nem tudnak arról, hogy Orfűn lehet vitorlázni –  így Anka Attila, az Orfűi Vitorlás Egyesület elnöke, aki hozzátette, hogy a kommunikációra nagy hangsúlyt kell fektetniük, hiszen táboraik sokszor  féláron elérhetőek a balatoni helyszínekhez képest.

vitorlázás, Orfüi Vitorlás Egyesület
Forrás: OVE Facebook-oldala

Az egyesület szándékát a Baranya megyei önkormányzat is támogatja – mondta el a sajtótájékoztatón Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke.

– Fontos tudatosítani, hogy a baranyai fiatalok számára a vízi sportok elérhetőek, célunk az, hogy minél több gyereket csábítsunk Orfűre, továbbá külön programokat szeretnénk indítani az olyan gyerekek számára, akik álmodni sem mernek arról, hogy egyszer vitorlásra ülhessenek – tette hozzá Nagy Csaba.

Az Orfűi Vitorlás Egyesület létesítményfejlesztésének köszönhetően a korábbi 3-4 tábor helyett 8-10 tábor is indulhat egy szezonban, így évi száz gyereket is meg tudnak ismertetni a vitorlázással.