Még tovább bővülhet a tüskésréti szabadidőpark!

A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta csütörtökön a pécsi közgyűlés, több fontos kérdésben született döntés: újra kinyithat a Szerecsen Patikamúzeum, határoztak a kosárakadémia közművesítéséről és több új fejlesztésről is – további beruházások lesznek például a tüskésréti szabadidőparkban.

hirdetés

Az ülés előtt Rajczi Péter Pálra, egykori pécsi képviselőre, neves tanárra emlékeztek a résztvevők, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diákjai adtak műsort. Ugyancsak az ülés előtt vette át az Aidinger János-díjat Illés Judit, a pécsi önkormányzat jogi csoportvezetője.

Adó: jóval kevesebb a potyautas

Döntött a közgyűlés az idei költségvetés módosításáról, a főösszeg 55 milliárd forintra emelkedett. Keresztes László Lóránt (LMP) ismét megfogalmazta a már többször kifejtett kritikáit az adórendszerrel, a gazdasági helyzettel kapcsolatban, szerinte az adóbevétel mértéke jelentősen emelkedett, így nem lehet adócsökkentésről beszélni.

Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) szerint viszont rengeteg olyan potyautast sikerült elérni az adóirodának, akik éveken keresztül nem fizettek adót, a bevételnövekedés többek között ennek is köszönhető.

Fontos kérdésekről határoztak

Kővári János (ÖPE) szerint a növekvő működési hiányt kellene kezelni. Szerinte több területre – például az állatkertbe vagy Zsolnay-negyed bizonyos tevékenységeihez – akár magántőkét is be lehetne vonni a működtetésbe, ehhez át kellene vizsgálni a városi cégeket, erre határozati javaslatot is benyújtott. Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) szerint viszont annak fényében, hogy milyen rossz tapasztalatok vannak koncessziós kiszervezésre, a közösségi tulajdon ennél még mindig jobb – a többség nem is fogadta el a javaslatot, a költségvetés módosítását viszont igen.

Újra kinyit a patikamúzeum

Döntött a testület arról is, hogy az Apáca utcai Szerecsen Patikamúzeum működését ezután is biztosítja, a jövőben a Janus Pannonius Múzeum kezelésébe kerülhet, de létrejöhet egy együttműködés a PTE Gyógyszerésztudományi Karával és a gyógyszerészkamarával is. A tervek szerint a patikamúzeum akár már nyáron kinyithat.

Vita a kosárakadémia közművesítéséről

Élénk vitát váltott ki a gyereksportot szolgáló Nemzeti Kosárlabda Akadémiához tartozó közművesítés kérdése. A beruházás állami, Pécs a közművesítést vállalta, mintegy 200 milliós értékben. Ehhez a forrást EIB-hitelkeretből biztosítja a város, más programokból átcsoportosítva. Kunszt Márta (DK) azt kérdezte, ezek a projektek most megszűnnek-e. Gulyás Emil (MSZP) szerint a kosárakadémia ügye jó, de a 200 milliót olyan helyekről vonják el, ami a városnak fontos: a Schlauch Imre-tervből, a CSOK-telkek kialakításából és egyéb gazdaságfejlesztési tervektől. Páva Zsolt szerint a városrehabilitációs program nem szűnik meg, azt folytatni fogják, és a többi programra szánt tételeket is vissza lehet a későbbiekben pótolni.

Tovább bővülhet Tüskésrét

A közgyűlés döntött arról, hogy a sokak által kedvelt szabadidőpark tovább bővülhet: pályázati forrásból öko-kalandpark, játszóház és szabadtéri színpad épülhet, de megőrzik és tovább bővítik a zöldfelületet. Létrehoznak egy úgynevezett tudásligetet is, itt az egyetemi jubileumra emlékezve 650 fát ültetnek el. Egy út is épül, amelyen a tó teljesen körbejárható lesz. A beruházás 380 millióba kerül, az önkormányzatnak nem kell külön forrást hozzátennie.

Gulyás Emil (MSZP) az ülésen azt vetette fel, mivel feltöltött területről van szó, szerinte néhány évtizedig még nem kellene itt fejlesztéseket tervezni, ez nem gazdaságfejlesztés, adóforintokból nem kellene ilyet építeni. Kővári János (ÖPE) szerint számos példa van arra, hogy magántőkéből is épült ökopark, és gazdaságosan működik. Ráadásul szerinte nem a bányák újranyitásából kellene gazdaságfejlesztést remélni, hanem fenntartható gazdaságot kellene építeni, Kővári János hangsúlyozta: az ökopark egy nagyon hasznos beruházás, amely tudást is ad a látogatóknak.

Egyre több minden lesz Tüskésréten

Iskolák, óvodák újulhatnak meg

Határozott a közgyűlés több intézmény (Bánki Donát úti iskola, Teleki Blanka utcai és Pákolitz István utcai óvoda) energetikai korszerűsítésének pályázatáról, a három beruházás összesen több száz millió forint értékű lehet, ha sikeresek lesznek a pályázatok. Őri László alpolgármester (Fidesz-KDNP) felhívta a figyelmet arra, hogy honnan indultak: 2010-ben rossz állapotú, az IMS-technológia miatt kiürítésre ítélt intézményeket vettek át, azok felújítása volt a legsürgetőbb, azóta pedig sorban, egymás után, minden városrészben zajlottak, illetve folynak az iskola- és óvodafelújítások.

Döntöttek arról is a képviselők, hogy a Horvát Színház építésének befejezési határideje október 31-re módosul, valamint arról is, hogy a PSN Zrt. a PMFC labdarúgócsapatának működtetésére új Kft.-t alakíthat.