Megalakult a Mecsek Bányászati Klaszter

Bányászati klaszter alakult baranyai vállalkozások, önkormányzatok és az iparkamara részvételével Komlón – jelentette be közleményében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön.

hirdetés

A Mecsek Bányászati Klasztert a kormányzati döntésekkel párhuzamosan Komló város kezdeményezésére alakították meg csütörtökön 18 baranyai és régióbeli vállalkozás és öt önkormányzat, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara részvételével.

A klaszter alapvető célja a mecseki szénbányászat újraindításának előkészítése, valamennyi bányászati tevékenység fejlesztésének előkészítése, a szakmunkaerő és felsőfokú szakember-utánpótlás fejlesztése, a közös technológiai fejlesztések elősegítése és a közös piaci aktivitás erősítése.

A közlemény szerint Komló városa jelentős erőfeszítéssel a városi szakiskola bevonásával menedzseli a vájár és kapcsolódó szakképzés újraindítását. A klaszteralapító rendezvényen Kasó Attila miniszterelnöki megbízott tájékoztatta a kormányzati szándékokról az alapítókat, majd Polics József komlói polgármester mutatta be a bányák újranyitásához eddig végzett munkát és a további feladatokat.

A közlemény szerint a mecseki bányászat fejlesztése igen komoly gazdasági és társadalmi hatást fog kifejteni Baranya megyére, hozzájárulhat a megye gazdasági mélyrepülésének megállításához.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábban Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szénbányászati klaszter alapító dokumentumának aláírása előtt úgy fogalmazott: a kormány szorgalmazza a több száz éves magyar szénbányászat újraélesztését, a szénvagyonra mint stratégiai tartalékra tekint.

 • urános

  Nagyon alkalmas emberekre bízták a bányászet újboli beindítását: Polics, Kasó, fónagymester. Igazi szakértői a bányászatnak. Én azt mondom: még az unokáink sem látnak a Mecsekben többé bányászatot!

 • Ács Géza volt bányajáró oktató.

  Aki egy kicsit is ért a bányműveléshez abban felvetődik a kérdés, lehet-e külfejtésben leendő vájárokat képezni?

 • Névtelen

  Szerencse fel, szerencse le, ez volt 27, évig ahol dolgoztam, hova soha nem ért a nap fénylő sugara, hova madár sem szállt és nem dalolt. hol örök volt a sír világa, de a bányász a föld gyomrába ásta a kincset a földalol. Ott lent a tárnák mélye, pokla várt ránk, s leselkedett ránk száz halál, de a szerencse soha nem hagyott el hála a jó Istennek.

 • Névtelen

  Asszta ! csak 21 éve vaok nyugdíjas :@ és még élek //pedig szén urán szén , volt a bányám *.*
  Olaj , víz és kupferschifer sem marad ki :O 14 -töl 50 éves koromig nyomtam a partot , fúrógépet , lapátot , támfát , pilogstanglt …stb
  És , mert buta voltam tanúltam // müvelésen kívül geológiát és leninizmust is *
  Wereböcziék külfejtése is befuccsolt 🙁
  Lámpáűs völgy , Széchenyi # György Béke # után Rücker , Vasas Thomen akna következett; Hosszúhetény ikeraknákkal; Szent István akna , István III. Kossuth , Béta , Hármas # ZOBÁK , mind rossz helyre telepítve :O De Nincs vége , Máza Szászvár Váralja MÁZA DÉL //
  és tovább a Duna vonaláig.
  A zén csapás vonala … Zalakban Dömörkapui anizuszi szészkőtől indult mondom a dunánál sem ér véget.
  Alföldön a mélyben folytatódik:(
  220 éves bányászat után még Minimum 350 évi szénvagyont rejt a Föld mélye*
  Uránról , andezitről,fonolitról , vas és színes fgémekről nem is beszélve..
  Talán a 26 ~27 DIK évszázadtól a végsőkik más technológiávan , de bányászat Luesz :D; tudja a Botom

 • bányászbéka

  Drááága jó istenem! Még mindig tudják überelni a saját baromságaikat.
  Persze azután, hogy lassan 15 éve bezárt a mélyművelés, csak úgy leakasztunk a polcról szakoktatókat, vájárokat, aknászokat, aknagépészeket stb.
  Vagy csinálunk hatalmas krátereket a földbe külszíni fejtés néven, majd utána jól lemutyizzuk a rekultivációt, mint anno…
  Jó lesz ez, nna… Az elvtársak unokái is megélnek majd valamiből legalább…
  Jó szerencsét!