Megbüntethetnek, ha nem kaszálunk

Tévhitben él, aki azt gondolja, hogy a kaszálás nem állampolgári feladat Pécsen. Utánajártunk, s kiderült: ma is él az a rendelet a városban, amelynek értelmében mindenkinek kötelessége, hogy saját portáján sepregessen, füzet nyírjon, gyomot szedjen. Igaz, idén eddig nem bírságoltak emiatt. De fognak.

hirdetés

Nagy port kavart a pécsiek körében Páva Zsolt polgármester bejelentése, miszerint a városvezető elvárja a városlakóktól, hogy gondoskodjanak a kaszálásról saját portájuk előtt. A blogokban, s hírportálunk hozzászólásai között is érkeztek szép számmal az észrevételek pró és kontra.

Olvasóink egyik része egyenesen felháborítónak tartotta a városvezető kérését, s azon a véleményen volt, hogy közterületen kizárólag a város dolga a fűnyírás, takarítás. Az olvasók másik fele viszont kiállt a polgármester mellett, azt tartotta helyén valónak, ha mindenki rendben tartja a háza előtti közterületet.

Saját portánk, saját füvünk…

Horváth Endrét, a hivatal hatósági osztályvezetőjét kértük arra, tegyen igazságot a kérdésben. Két rendelete is van ugyanis a városnak, amely a közterületek tisztántartásáról, annak szabályairól szól. A lakók kötelezettsége viszont mindkettőben ugyanaz.

– A város a közterületek tisztán tartásáról szóló rendeletben és a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló szabályban tér ki a témára. Utóbbi alapján akár bírságot is ki lehet szabni – mondta Horváth.

A szabály szerint az egyes ingatlanok tulajdonosainak kell gondoskodniuk a telek vagy épület előtti járda, és ingatlan és közút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról. Mindez azt jelenti, hogy tisztán kell tartaniuk a területet, gyomot kell irtaniuk e részen, s ha zöldterületről van szó, folyamatosan kaszálniuk is kell – évente legalább kétszer, de ha jobban nő a fű, többször is.

A pécsi közteresek és a hatósági osztály lakossági bejelentések és szúrópróba szerű ellenőrzéssel folyamatosan vizsgálja a szabály betartását.

– Mivel a közösségellenes magatartásokkal kapcsolatos rendelet ma is hatályos, így ennek fényében járunk el. A jogszabály lehetőséget ad a bírságok kivetésére is – mondja Horváth Endre. Így aki nem nyírja a füvet háza előtt, háromezer és ötvenezer forint közötti helyszíni bírsággal lenne büntethető.

Idén azonban ilyen bírság kiszabására még nem került sor, mert az Alkotmánybíróság korábban elmeszelte azt a törvényt, ami felhatalmazást adott az önkormányzatoknak a közösségellenes magatartások szankcionálására.

Lovász István jegyző tájékoztatása szerint ezért az új törvény életbe lépéséig – ami már csak heteket jelenthet – egyelőre nem bírságol, csak nyomatékosan kér az önkormányzat, sokszor a közterület-felügyeleten keresztül probléma esetén.

Schranz Richárd, a várost járó pécsi közteresek vezetője azt mondja, ez a legtöbb esetben használ is, nemcsak a kaszálás, de minden tiltott cselekedet esetén. Egyenruhát látva ugyanis sok pécsi meggondolja magát és jobb belátásra tér. Rövid időn belül pedig a bírságok is menni fognak, ha tetszik, ha nem…