Megdrágítanák az éjszakai gyógyszertárba járást

Ha nem indokolt, drága lesz a csengetés a tervek szerint

Át akarják szabni a gyógyszertári ügyeleti rendszert a szakma szereplői, hogy magasabb kompenzációban részesülhessenek az éjszakázásokat, ünnepnapi nyitva tartásokat vállaló patikusok. Ésszerűsítenék a területi elosztásukat is. Pécsen az előbbi súlyos pénzeket jelenthet a pácienseknek.

hirdetés

A következő hetekben egyezkedés kezdődik az egészségügyet felügyelő minisztérium és a gyógyszerészeket összefogó érdekvédők között arról, miként lehetne megváltoztatni a patikák ügyeleti rendszerét.

Két probléma van: majdnem félmillió ember él olyan helyen, ahol nincs elérhető ügyeletes patika, emellett a gyógyszerészekre hatalmas terhet ró az éjszakai, hétvégi nyitva tartás.

A gyógyszerészeket tömörítő kamara számításai szerint országosan évi kétmilliárd forintjukba is kerül a patikusoknak az ügyeleti rendszer fenntartása. Pécsen mindez tízmilliókkal terheli meg évente gyógyszertárak üzemeltetőit, akik – elmondásuk szerint – ráadásul sokszor azért éjszakáznak, hogy egy-egy testápolót vagy tyúkszemtapaszt emeljenek le a polcról.

Ha nem indokolt, drága lesz a csengetés a tervek szerint
Ha nem indokolt, drága lesz a csengetés a tervek szerint (fotó: ujbuda.hu)

Az ügyeletből származó plusz költségeket ma a patikáknak maguknak kell kigazdálkodniuk.

– Mintegy 370 forintot számíthatunk fel, de az sem egyértelmű, hogy kiadott termékenként vagy csengetésenként – azaz vásárlóként. Sok patikus azonban nem akar konfrontálódni, ezért nem is él ezzel a lehetőséggel, ugyanannyiért adja a terméket, mint egyszerű nyitva tartási időben. Jó lenne, ha pontosítanák az évtizedes szabályozást – vélekedik a pécsi dr. Kőhegyi Imre, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke. Nem a kamara álláspontjaként, hanem pusztán gyógyszerészként teszi hozzá: az sem lenne ördögtől való, ha jelentősen megemelnék – akár 1000-2000 forintra -, s kötelezővé is tennék az ügyeleti felárat.

Elmondása szerint rengeteg páciens, vagy sok esetben inkább vásárló – hiszen nem mindenki orvosságért megy éjjelente – feleslegesen keresi fel az ügyeletes patikát. Olyan gyógyszert kér, amelyet elfelejtett kiváltani nyitva tartási időben, szépségápolási cikkért tér be vagy éppen gyomorport kér. Az ügyeletes patikát felkeresők több mint 50 százaléka indokolatlanul érkezik.

Mint mondta, azt kellene szabályozni, hogy a patikákat komolyabb ok nélkül felkeresők komoly plusz költséget vállaljanak, ez pedig rövid távon ránevelné az embereket, hogy azért használják az ügyeletet, amiért annak idején kitalálták. Megjegyezte: más országokban már a csengetésért is pénzt kérnek, de a magyar egészségügyi szabályok megengedők.

Kőhegyi Imre megjegyezte ugyanakkor, a területi elosztással a megyében nincs gond: az itteni rendszer lefedi az igényeket, aki akar, könnyedén talál viszonylag közel otthonához ügyeletes gyógyszertárat.