Megérkezett az ezredik délvidéki fiatal is Pécsre

Az ezredik látogató érkezett meg a városba a „Pécsi Kalandozások” program keretében, melynek célja, hogy a trianoni határokon túli fiatalok cserediákként ismerjék meg az országot. A szerencsés iskolás egy vajdasági csapattal érkezett, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója. Őt és a csoportot Őri László alpolgármester köszöntötte kedden a Cella Septichora bejáratánál.

hirdetés
Uránia Mozi

Idén áprilisban és májusban mintegy százötven tanuló vehetett részt a cserediákprogramban, szerbiai és horvátországi területeken élő magyar fiatalokat fogadtak a pécsiek, majd ők látogathattak el a küldő iskolák diákjaihoz. Most egy kétnapos kiránduláson vehetett részt egy vajdasági, óbecsei csoport. Közülük került ki a program ezredik résztvevője.

Őri László alpolgármester elmondta, a 2010-ben indított, országos Határtalanul című program célja, hogy minden tanuló tanulmányai során legalább egyszer ellátogasson határon túli magyar közösségekhez. Ezt a programot egészíti ki a Pécsi Kalandozások, ami különösen sikeresnek mondható, hiszen 2016-os indulása óta már az ezredik résztvevőt fogadja a város.

A vajdasági csapat Őri Lászlóval

Őri szerint nemzetpolitikai küldetést is teljesítünk ezzel, fontos, hogy a fiatalok megismerkedjenek egymással, hiszen ebben az életkorban születnek az egész életre meghatározó élmények.

– Lényeges, hogy ezek a kapcsolatok élőek legyenek, szerencsére ennek jelét is tapasztalhattuk, több olyan határon túli fiatal van, aki itteni látogatása után családjával együtt visszatért Pécsre – mondta a politikus.

Az ezredik látogató a vajdasági ötödik osztályos, Ördög Tímea volt. Elmondta, bejárták az egész várost az eltelt két nap során. Ellátogattak a Karolina-völgybe, sétáltak a belvárosban és megismerkedtek a Zsolnay-negyed csodáival is, ahol a szállásuk is volt.

– Nekem a planetárium tetszett a legjobban Pécsen, de nagy élmény volt a kulturális negyed is. Jó volt itt lenni, kár, hogy hazamegyünk ma délután – mondta a vajdasági kislány.

Ördög Tímea, az ezredik látogató

A Pécsi Kalandozások programot a pécsi Kosztolányi Dezső Céltársulás a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.-vel közösen szervezi. A kezdeményezésnek már határon innen és túl, Magyarországon, Drávaszög-Szlavóniában, Erdélyben közel harminc képviselete van, mindenütt önkéntes egyetemista fiatalok szervezik a programot.

Hirdetés