Megerősítik a Pécsi Nemzeti Színház épületét

Sok családi előadás lesz...

Közel hetvenmillió forintból erősítik meg a nyáron a Pécsi Nemzeti Színház épületét. A munkálatokra azért van szükség, mert az öt évvel ezelőtti homlokzatfelújítást megelőző szakértői vélemény – s egy tavaly készült újabb szakanyag – szerint szerkezeti problémák merültek fel a teátrum nézőtér feletti kupolájában, valamint a zenekari árok feletti boltozatban is.

hirdetés

A pécsi önkormányzat még 2009-ben készíttetett szakértői véleményt a kőszínház állapotáról, miután teljes felújításon legutóbb az 1980-as évek végén átesett épület egyes tartószerkezeti elemei nagy mértékben károsodtak.

Hét évvel ezelőtt így került sor az északi főhomlokzat és a kőerkély felújítására és megerősítésére, valamint az előcsarnok belső átfestésére is. A szakvélemény már akkor leszögezte, hogy a nézőtér feletti kupola, a zenekari árok feletti boltozat, valamint a díszletraktár feletti födém is szerkezethibás, amit mielőbb orvosolni kellene.

A város tavaly újabb szakvéleményt készíttetett, amely azonnali beavatkozást tartott szükségesnek. A legfontosabb elvégzendő munkálatok között szerepel a zenekari árok feletti boltozati rendszer megerősítése, a nézőtér feletti acélrácsos tartókra függesztett faszerkezetű kupola stabilizálása, és a pillanatnyilag használhatatlan díszletraktár kritikus födémjének megerősítése. Mindezeken túl meg kell akadályozni a károsodást okozó felszíni vizek további bejutását is.

A szakemberek szerint a munkálatok összességében bruttó 68 millió forintba kerülnek. Ha a közgyűlés úgy dönt, akkor a felújításra a Pécsi Országos Színházi Találkozó befejeződését követően kerülhet sor, azaz legkésőbb őszre biztonságosabbá válik a pécsi teátrum épülete.