Az állam is nekimegy a szúnyogoknak Pécsen

Jönnek!

Az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt idén különösen sok a szúnyog Magyarországon, ezért a kormány a katasztrófavédelem szervezésében besegít az önkormányzatoknak, a gyérítési munkákat már ezen a héten megkezdhetik. Pécsett is küzdenek a vérszívók ellen, a Biokom már most többször irtott, mint tavaly összesen.

hirdetés

Központilag irányított szúnyoggyérítés korábban is volt már hazánkban, de ezúttal Pécs is érintett – tudtuk meg Lóczi Szidóniától, a Biokom pr-menedzserétől. A katasztrófavédelem fogja végeztetni a munkát, összesen háromezer hektárnyi területen irtanak majd légi, illetve földi permetezéssel együttesen. A katasztrófavédelem és a kormány ezzel tulajdonképpen egy jelentős részt átvállal az önkormányzat feladatából, Pécsett a Biokom továbbra is végzi a permetezést, ha szükséges.

– A katasztrófavédelem által lefedett háromezer hektárnyi terület egy irtási körünknek (3 teljes esti permetezésnek) felel meg. Ez igen nagy segítséget jelent, ugyanakkor önmagában nem valószínű, hogy elegendő lenne, idén ugyanis ennek már többszörösét végeztettük el légi gyérítés formájában – mondta Lóczi Szidónia.

A Biokom egyébként az idei különösen nagy szúnyogpopuláció miatt már háromszor végeztetett permetezést Pécsett – tavaly egész évben összesen kétszer volt irtás.

szúnyoggyérítés
Egy gép három este alatt tudja körbejárni az egész várost

A szakemberek szerint két oka van annak, hogy idén ilyen sok vérszívóval gyűlik meg a bajunk. Az egyik az enyhe tél, aminek révén sok rovar áttelelt, a másik pedig a nagy mennyiségű csapadék, ugyanis a sok pangó, álló, langyos víz nagyon kedvező a szúnyogok szaporodásának. Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy a többszöri irtás ellenére is sok szúnyog repked körülöttünk esténként.

– Az eredményesebb szúnyoggyérítés érdekében legutóbb növeltük a vegyszer koncentrációját, de természetesen még az egészségügyi határértéken belül maradtunk. Most megvizsgáljuk annak a lehetőségét is, hogy cseréljük az eddig használt vegyszert egy másik, hatékonyabb közterületi használatra engedélyezett szerre – számolt be a pr-menedzser.

A katasztrófavédelem közleménye szerint kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, a hazai járványügyi szakemberek szerint előfordulhat, hogy ez a szúnyogfaj berepül az országba. Ez nem lenne szokatlan, ugyanis az éghajlatváltozás miatt előfordul, hogy a különböző szúnyogpopulációk elvándorolnak korábbi élőhelyükről.

Hogy a Biokom fog-e még idén szúnyogot gyéríteni, az időjárástól függ. Ha csapadékos nyarunk lesz, valószínűleg szükség lesz még rá, ha száraz, akkor feltehetően nem.