Meghajoltak a kritikusok Pécs éttermei előtt

A Susogó Pécs legjobb étterme lett

Pécs éttermei meghódították a gasztrovilág legszigorúbb ételkritikusainak szívét. A Gault Millau étteremkalauz idei kiadványában több pécsi étterem is szép eredménnyel zárt.

hirdetés

Aki keresi a szuperebbnél szuperebb hazai éttermeket, nyilvánvalóan ránézett már a Michelin-csillagos magyar vendéglátóhelyek sorára. Azt azonban egyelőre kevesebben tudják, hogy a Michelin-rendszernek van egy konkurense, a Gault Millau 1965-ben alapított pontozós étteremkalauza. A pontrendszert megalkotó két francia élelmiszer-kritikus után elnevezett gasztro-útmutató 2012 óta van jelen Magyarországon. (Előtte, 2011-ig a hazai éttermek csak a Gault Millau ausztriai köteteiben jelentek meg.)

A tavalyi Gault Millau kötetek
A tavalyi Gault Millau kötetek

A Gault Millau pontrendszere rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket, szigorúbban, mint a Michelin-szisztéma. Az éttermeket titokban meglátogató étteremkritikusok a következő szempontokat veszik figyelembe értékelésükkor: mennyire minőségi és friss alapanyagokból dolgoznak, mennyire kreatívak az ételek és mennyire harmonizálnak az ízek, milyen a levesek és mártások minősége, valamint mennyire precíz az elkészítés. A tesztelőknél 10 pont alá egy jó étterem sem mehet. A minősítés jelzése a pontokon túl (1-20-ig) a felfelé mutató hüvelykujj (11-12 pont) és a szakácssapka (13 ponttól).

Az pedig nem semmi, hogy ezen a skálán 3 pécsi étterem is szép pontokat gyűjtött be. A Zsolnay Étterem 10 pontot kapott az idei Gault Millau kalauz kritikusától, pontosan annyit, amennyit tavaly, és 2 ponttal többet, mit 2014-ben. A pontmagyarázat alapján ez azt jelenti, hogy „a konyha esetenként túlmutat a mindennapi rutinon”, ami nem hangzik túl kecsegtetően, de ha azt vesszük, hogy Pécs éttermei közül a legtöbb még csak pontot sem kapott a kritikusoktól, a 10 pont nagyon jó eredmény.

A Zsolnay Étteremben a vendég a legfontosabb
A Zsolnay Étteremben a vendég a legfontosabb

Teleky Zoltán, az étterem tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy számukra a legfontosabb mindig az, hogy vendégeik az első pillanattól fogva a távozásig a lehető legelégedettebbek legyenek. A vendégeik jó véleménye – folytatta – többet ér a pontoknál. Ez persze nem jelenti azt, hogy Teleky ne lenne büszke az eredményre, hiszen az, csak „nem mindig ért egyet a kritikusokkal”.

A Jókai Bisztróban mindig a minőségre törekednek
A Jókai Bisztróban mindig a minőségre törekednek

A Jókai Bisztró 12 pontot ért el, ami azt jelenti a Gault Millau olvasatában, hogy „jó szívvel ajánlható konyha, amennyiben az ár-érték arány is rendben van”. Botka Szilárd, az étterem vezetője elmondta, hogy ez már a harmadik értékelésük, és míg 2014-ben és 2015-ben 11 pontot kaptak, addig idén feltehetően a változatlanul jó minőséget honorálták egy plusz ponttal. Kifejtette, hogy ezek a pontok az átlagembernek sokat nem mondanak ugyan, de egy vidéki, szezonális bisztrókonyhával dolgozó étterem esetében bizony kimagasló eredménynek számít. Hangsúlyozta, hogy a Gault Millau titokban tesztelő hazai (és külföldi) étteremkritikusai mögött évtizedes szakmai tudás van, épp ezért büszkék is az elért pontokra.

Pécs legjobb étterme a Gault Millau pontozása szerint a Susogó borvendéglő lett, 14 ponttal, ami már egy szakácssapkát is jelent.

 

A Susogó Pécs legjobb étterme lett
A Susogó Pécs legjobb étterme lett

A Susogó az elmúlt két évben is ezzel a remek pontszámmal végzett. Erre az eredményre Forrás Dávid üzletvezető természetesen nagyon büszke, és mint mondta, mindig is törekedtek és törekednek a magasabb pontszámokra, hiszen nagyon sokan választanak éttermet az ilyen kalauzok értékelései alapján, de elsősorban a vendégeik elégedettsége motiválja őket a minőségi ételek megálmodásában. Az pedig, hogy vidéki étteremként a Susogó nagyon közel van a 15-16 pontos, egy Michelin-csillaggal egyenértékű „álomhatárhoz”, külön dicsőség az étteremnek és persze a városnak is.

Íme a részletes ponttáblázat:

T – Étterem számottevő erény nélkül (“tesztelve, de nem értékelve”).

8-10 – A konyha esetenként túlmutat a mindennapi rutinon.

11-12 – Jó szívvel ajánlható konyha, amennyiben az ár-érték arány is rendben van (jelölése 1 hüvelykujj).

13-14 – Jó konyha (jelölése 1 szakácssapka).

15-16 – Nagyon jó konyha (jelölése 2 szakácssapka, ez felel meg 1 Michelin-csillagnak).

17-18 – Kiemelkedő konyha (jelölése 3 szakácssapka, ami 2 Michelin-csillagot jelent). Magyarországon csak egyetlen ilyen hely van.

19 – A világ legjobb éttermei (jelölése 4 szakácssapka)

19,5-20 – A világ legszűkebb élvonalához tartozó éttermek (jelölése 5 szakácssapka). Ilyen minősítést szinte lehetetlen megszerezni.