Meghálálják a pécsi rendőrök munkáját

A közelmúltban több csoport is alakult a közösségi oldalakon, ahol az emberek megköszönik a közrendvédelmi szervek kitartó munkáját, amit a válsághelyzetben végeznek a határon. Sőt, olyan civil kezdeményezés is indult, ahol felajánlásokat várnak a határ mentén dolgozók számára. A köszönetnyilvánítások Pécset sem kerülik el. 

hirdetés

Több mint harmincezer kedvelővel büszkélkedhet a Facebookon a Magyar Rendőrök és Katonák vele-TEK vagyunk elnevezésű csoport. A közösség szeptember közepén alakult meg, a névjegyben olvasható leírás szerint azért, hogy a lakosság ilyen módon is biztosítsa támogatásáról a határokon “nehéz szolgálatot teljesítő rendőröket, katonákat, terrorelhárítókat”.

rendőrség, migráns
Nemrég ezt a képet posztolta a Magyar Rendőrök és Katonák vele-TEK vagyunk közössége

A csoport alapítói sok egyéb mellett kifejezetten hangsúlyozzák, hogy nem céljuk a migránskérdésben állást foglalni, helyette lelki támogatást, és egy kis erőt kívánnak nyújtani az érintetteknek. Az oldal követőitől pedig kifejezetten azt kérik, hogy kizárólag az összefogás jegyében nyilatkozzanak meg posztjaikban.

Hasonló szándékkal, bár tizedannyi kedvelővel működik a Köszönjük a magyar rendőröknek közösség. Nem meglepő módon ők is azt tekintik küldetésüknek, hogy tisztelegjenek “a bevándorlás teremtette helyzetben a határvédelemért dolgozó” katonák, rendőrök, civilek előtt.

A csoportok létrejötte a migráns helyzet fokozódásával van összefüggésben, és a csatlakozó emberek meglehetősen nagy aktivitást mutatnak. Az idővonalakon olvasni támogató sorokat, ingyen ebéd felajánlását egy határ közeli étterembe, személyes sztorikat, tényleges köszönetnyilvánításokat.

migráns, rendőrség, rendőrök

A rendőrökhöz való hozzáállás pozitív irányú elmozdulása egyébként itt helyben, Pécsen is érzékelhető. Nem hivatalos információnk szerint folyamatosan érkeznek a Baranya megyei és a pécsi rendőrkapitányságra a köszönetnyilvánító levelek és e-mailek, sőt, gyakran az utcán állítanak meg egyenruhásokat, hogy hálálkodjanak nekik. Az uránvárosi rendőrőrs előtt a napokban a fent olvasható felirat díszelgett, és ez, valljuk be őszintén, néhány hónappal ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna.

A fentieken kívül létezik még egy  Zsaruellátó néven futó csoport, amelynek égisze alatt városokra lebontva kisebb közösségek is születtek, így már a Zsaruellátó Pécs-hez is csatlakozni lehet. Utóbbinak csaknem kétezer kedvelője van.

rendőrség, migráns, zsaruellátóFelajánlás a rendőrségnek a Zsaruellátó Pécs közösségen keresztül

A kezdeményezés teljességgel alulról szerveződött, civilektől indult, a hatóságokhoz semmi közük. Céljuk pedig az, hogy élelmiszerrel, gyógyszerekkel és egyéb higiéniai eszközökkel, gyakorlatilag bármivel segítsék a határoknál dolgozó közrendvédelmi szervek embereit. A csoport helyzete igen érdekes. Az ORFK-t is megkerestük, azt tudakolván tőlük, hogy mekkora segítséget jelent, amit a Zsaruellátó közössége hozzá tud tenni a rendőrök ellátásához? Az ORFK  sajtóosztálya annyit közölt, hogy a “rendőrség biztosítja a rendőrök feladatellátásához szükséges feltételeket és megfelelő ellátásukat.”

A Zsaruellátó és a Magyar-Rendőrök-és-Katonák-vele-TEK-vagyunk Facebook-csoportok most hivatalos kérelmet szeretnének benyújtani az illetékeseknek azért, hogy legálisan tudják eljuttatni az adományaikat a szolgálatot teljesítő katonáknak és rendőröknek.

 

  • Viktória Farkas

    Köszönjük a cikket, mi azóta 36 ezren vagyunk: https://www.facebook.com/ittvagyunkveletek
    És a kérelmet is benyújtottuk, ahogy terveztük. Eddig semmi reakció a helyettes államtitkár részéről. Persze a Határvédők támogatása továbbra is zajlik 😉