Megint jőnek, kopogtatnak!

A 2011-es népszámlálás után öt évvel országos „mikrocenzust” indít a Központi Statisztikai Hivatal. Ez aktualizálja az öt évvel ezelőtt összegyűjtött adatokat, frissíti a képet a társadalom helyzetéről. Az adatgyűjtés október 1. és november 8. között zajlik.

hirdetés

A népszavazások között elmúló tíz év általában nagy idő, egyes mutatók jelentősen változhatnak, ezért „félidőben” rendszeresen mikrocenzust tart a KSH, amely nem kevésbé reprezentatív és átfogó, mint nagyobb testvére.

A legfontosabb különbség az, hogy ez az összeírás a lakosság mindössze 10%-át érinti majd októberben – ám ez lényegesen nagyobb szám a korábbi mikrocenzusokhoz képest, mert korábban két százalék volt a jellemző.

A felmérésben az ország 2148 településén 440 ezer címet keresnek fel a biztosok. A kijelölt címeken élők számára a válaszadás kötelező – erről törvényi rendelkezés van – , de anonim, ellentétben a nagy népszámlálásokkal.

nepszamlal
Az öt évvel ezelőtti népszámlálás az egész országot megmozgatta

Az összeírás több szakaszból áll: az érintett háztartások szeptember 26. és 30. között veszik át az adatszolgáltatásra felkérő levelet.

Október 1. és 9. között interneten lehet kitölteni a kérdőíveket, akik ezt nem teszik, vagy nem tudják megtenni ezt, azokhoz október 10. és november 8. között számlálóbiztosok látogatnak el. A számlálóbiztosoknak október 31-ig kell beszerezniük a szükséges adatokat.

Nyereményeket is kiosztanak az internetes válaszadók között, és fontos újdonság az is, hogy a papír alapú válaszadás teljesen megszűnik. Akik nem online válaszolnak a kérdésekre, azokhoz a számlálóbiztosok a KSH-tól kapott, vagy saját laptopokkal, tabletekkel érkeznek.

tablet
Idén minden adatfelvétel már elektronikus úton történik majd

Baranya megyében a 301 településből 148 érintett a mikrocenzusban. Ez összesen 158 körzetre bomlik.

Kötelező kitölteni a lakhatásról és az adott személyről szóló kérdőívet, ezeket öt tematikus kérdéssor egészíti ki. Ez utóbbiakból háztartásonként egyet mindenképpen ki kell tölteni. Az öt kérdéssor vizsgálja a társadalmi rétegződést, az egyes foglalkozások presztízsét, a saját jóllétről alkotott véleményt, az egészségi problémákat és a nemzetközi vándorlást. Utóbbinál a külföldön való elhelyezkedést, az utazás és tartózkodás szándékát és időtartamát firtatja a kérdőív.

A KSH a mikrocenzus első eredményeit, a legfrissebb statisztikákat 2017 májusára ígéri.