Megint kivonul a Suez Pécsről

Sok a kérdés

Bár egyszer már elment Pécsről a Suez, ám most még egyszer távozott a francia multi. Ezúttal a gázos bizniszből szállt ki. 

hirdetés

Néhány évvel ezelőtt viharos körülmények között távozott Pécsről a Suez, amely a Pécsi Vízmű Zrt. egykori magánbirtokosa volt. Pécs azóta megegyezett a multinacionális vállalattal, és rendezték a vitás kérdéseket. Ezt követően azonban nem zárta be a város a kapukat a Suez előtt, hiszen a vállalat gázüzletága, a GDF Suez 2013-tól szállít földgázt pécsi közintézményeknek, illetve a Pécsi Tudományegyetemnek. A város ugyanis összefogva a fővárosi Semmelweis Egyetemmel és a PTE-vel közbeszerzést írt ki, amelyen végül a francia multi lett a befutó, így hosszú távú szerződést kötöttek velük.

A korábbi becslések szerint ezzel évente 200-300 millió forintot is megtakarítottak. Egyébiránt a Pécsi Tudományegyetem éves fogyasztása 3,6, a Semmelweisé 2,5, míg a pécsi önkormányzaté 0,5 millió köbméter gáz körül alakul.

Most azonban GDF Suezzel közös megegyezéssel megszüntették a szerződést –  legalábbis erről tanúskodik az a határozat, amit a pénzügyi bizottság fogadott el a minap. Ez viszont azt is jelenti, hogy újabb eljárást hirdetnek meg.  A Gazdasági Versenyhivatal egyébként a közelmúltban  engedélyezte, hogy a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. (MET) átvegye a GDF Suez földgáz-kiskereskedelmi portfóliójába tartozó ügyfeleket. A két cég februárban jelentette be, hogy a GDF Suez július 1-jével megszünteti szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét Magyarországon, és a MET Magyarország Zrt. veszi át a szabadpiaci gázkereskedelmi portfólióját.

Mint azt a pécsi önkormányzattól megtudtuk, a szerződés felbontását éppen a fentiek miatt kezdeményezte a cég. A városháza közlése szerint a GDF Suez már két korábbi gázévben is a szolgáltatónk volt, árai mindkét alkalommal a legalacsonyabbak voltak a beszerzési eljárások során. Nem véletlen, hogy a hasonló nagyságú magyar nagyvárosok döntő többségének is a GDF volt a gázkereskedője. Az új kereskedő kiválasztása a Pécsi Tudományegyetemmel közös ajánlatkérés keretei között történik. Az illetékes önkormányzati bizottság az ehhez szükséges döntéseket már meghozta, az eljárás elindult, a lehető legalacsonyabb összegű ajánlatot szeretnék elérni a közös eljárás során – tették hozzá. 

Mindenesetre az támpontot jelenthet a történetben, hogy nemrég a pécsi erőművet működtető franci Dalkia cégcsoport is nevet váltott, és immár Veoliaként fut. Ennek pedig az az oka – derült ki egy minap megrendezett háttérbeszélgetésen -, hogy a Dalkiát birtokló két tulajdonos, a Suez és Veolia útjai elváltak. Abban egyeztek meg a felek, hogy a Suez a Franciaországon belüli érdekeltségeket működteti tovább, míg a Veolia az azon kívüli területeket kapja meg.