Készül a magyarok kenyere

Idén a Kárpátaljáról érkezik Baranyába a kovász az idei magyarok kenyeréhez, a sót pedig Parajdról küldik majd – mondta el Korinek László a magyarok kenyere pécsi ötletgazdája. Páva Zsolt szerint az idő megmutatta, hogy nem fér kétség a hagyomány folytatásához.

hirdetés

Ezúttal is hazánk összes megyéjéből és a Kárpát-medence valamennyi országából várják a szervezők a búzát az idei magyarok kenyere programhoz, a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy száz tonnányi alapanyagra számítanak.

Tradíció lett belőle...
Tradíció lett belőle…

A három éve indult sikeres kezdeményezés folytatásaként ebben az évben is a Baranyába érkező lisztből sütik meg augusztus 20-ra a magyarok kenyerét és az azt jelképező több ezer cipót. A megőrölt liszt legnagyobb részét ebben az évben is a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el, hogy az a szervezet gyermekotthonaiban alapanyagként hasznosuljon.

Páva Zsolt azt mondta, a program negyedik évébe lépve látszik, hogy a magyarok között nagy tisztelet és szeretet övezi a kezdeményezést, így a hagyomány továbbéléséhez nem férhet kétség. Mint mondta, a magyarok kenyerének üzenete továbbra is az, hogy erősítse a nemzeti összetartozást, nem mellékesen pedig öregbítse hazánk és a baranyai megyeszékhely jó hírnevét.

Parajdi sóból sül a mindenki cipója, a kis csomag búza ausztráliai magyaroktól jött
Parajdi sóból sül a mindenki cipója, a kis csomag búza ausztráliai magyaroktól jött

Korinek László beszámolt arról, hogy hamarosan minden hazai település polgármesterének levelet juttatnak el, hogy felkérjék őket: amennyiben határon túli magyar lakta vidéken testvértelepülésük van, idén cseréljenek búzát, lisztet, s süssék meg az összekevert alapanyagból a maguk ünnepi kenyerét augusztus 20-i ünnepségeikre.

Érdekesség, hogy idén már Dél-Ausztráliából is érkezett búza a programhoz, hiszen az ottani magyarok is bekapcsolódtak a programba.

A búzát – ahogy eddig minden esztendőben – egyrészt az augusztusi összeöntés ünnepének helyszínén, a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban, valamint a szigetvári malomban őrlik meg. Ezt követően Pécsváradon sütik meg a nemzet kenyerét, valamint a jótékony célú értékesítésre szánt cipókat. Utóbbiakat az augusztus 20-i pécsi Magyarok Kenyere Ünnepen árulja majd a Pécsi Jótékony Nőegylet; a befolyt összegből a rászoruló gyermekek étkezését segítő Nekem Nincs Ebédem programot támogatják.

Az első évben még nemzet kenyere elnevezéssel Pécsen elindított jótékonysági akció keretében magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába, egy évvel később már huszonöt tonna, majd a harmadik évben, tavaly már 100 tonna. A 2013-as komoly mennyiség annak köszönhető, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 77 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez. A szervezet idén is hasonló felajánlást helyezett kilátásba.

Korinek László elmondta, a baranyai megyeszékhelyen augusztus 20-án nagyszabású kulturális programot rendeznek a magyarok kenyere ünnepéhez kapcsolódóan, s a búza összeöntésekor a mohácsi Szent Miklós Vízimalomhoz is várnak folklóregyütteseket az országból és a határokon túlról.

A lisztből sütött kenyeret az első évben Pécsen szegték meg, tavaly és tavalyelőtt pedig Budapestre is eljutott egy kenyér, amelyet a Szent Jobb-körmeneten Erdő Péter bíboros áldott meg augusztus 20-án. Szintén erre az ünnepre készítették el a fővárosban a magyarok tortáját, ehhez is pécsi lisztet használtak. Korinek László elmondta: várhatóan idén is hasonló lesz a forgatókönyv.

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Mi , a Del Ausztraliai Magyar Klub tagjai is orulunk, hogy hozza
    jarulhattunk e nemes kezdemenyezeshez, ugyszinten barmilyen segito akciohoz . ” Kerjetek es adatik nektek ” Mat.7:7

  2. Mi lenne, ha egyszer más forgatókönyv lenne? A megmaradt lisztet miért nem máshová viszik, miért kap mindent Böjte atya, aki véletlenül lett az 500 ezredik honositott? Máshol nincsenek rászorulva erre a lisztre? Nagyon sajnálom ezeket a gyermekeket, de még jobban a mieinket. Azoknak szervezzenek már valamit. Korinek úr tegyen már egy látogatást Baranya déli falvaiban vagy Észak Magyarországon.Igaz, annak nem lenne ekkora hírértéke. Kimaradt, hogy a Neolit fogja ingyen elhozni?

Comments are closed.