Nemcsak az adó, hanem a kormány ellen is tüntettek

Bár a legújabb kormánypárti javaslat szerint a szolgáltatóknak kell kiperkálniuk az internetadót (magánszemélyek után havi 700 forintot, cégek után havi 5000 forintot kellene becsengetni az adott szolgáltatónak), azaz nem a tényleges nethasználókat terhelné az adó, mégis másodszor is utcára vonultak a tüntetők – Pécsen is. Nincs kétségük afelől, hogy a szolgáltatók előbb-utóbb rájuk tolják majd ezt a pénzt, vagy ennek egy részét.

hirdetés

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=oMTsRxQk_jo&feature=youtu.be” height=”450″]

19:35 – Elindultak haza

Rendbontás nélkül lezajlott a netadó ellen indult, de inkább a Fidesz és a kormány ellen lezajlott tüntetés Pécsen. A tömeg szétszéledt nem sokkal fél nyolc után. Állítólag vasárnap ismét lesz demonstráció.

19:27 – Mindenki tapsolja meg a jelenlévőket!

Magukat tapsolták meg, miután egy szónok erre kérte a tömeget. Egy hölgy, Alpár Rózsa szervező  ezután azt mondta, hogy most menjenek haza, de legközelebbi megmozdulásra is menjenek el.

netadó4

19:24 – “A jó édesanyjukat, azt!”

Egy felszólaló a közmunka programot bírálja a kormányhivatal előtt. Azt javasolja mindenkinek, hogy Páva Zsolt polgármester Facebookjára írják fel a véleményüket.

– A jó édesanyjukat, azt! – közölte indulatosan. Ő Benke Norbert,  a MSZOSZ Baranya megyei vezetője.

19:13 – Politikusok a civil tüntetésen

A jobbikos Németh Zsolt, volt parlamenti honatya mellett a félbaloldal polgármesterjelöltje, Kovács Ágnes is ott van a demonstráción.

19:08 – Mennek tovább

Ismét némi tanácstalanság után döntöttek úgy, hogy megy tovább a tömeg a megyei kormányhivatalhoz.

19:03 – A Fidesz iroda lett végül

Nem a főtérre, hanem a Rákóczi úti Fidesz-KDNP irodához mentek. Most ott skandálják a már említett rigmusokat. Ide tették le a transzparenseket.

tüntetés fidesz

19:00 – Visszamennek?

Kicsit tanácstalanok voltak az emberek, hogy a NAV székháza után hova menjenek, de végül elindultak vissza a Széchenyi térre.

18:53 – Mocskos Fidesz

Most már teljesen kormányellenes a demonstráció, és már a rendőrökkel is kötözködnek, akik egyébként eddig segítették őket. A Rákóczi út felét elfoglalták. Néhány percig skandálták még a kormányellenes rigmusokat is, előkerült a “Mocskos Fidesz” is.

tüntetés (5)

18:45 – A NAV-hoz mennek

Bekiabálta valaki, hogy menjenek le a NAV-hoz. Most elindulnak. Már megy az “Orbán takarodj!”is. Rendőrök kísérik a tömeget.

18:41 – “Valaki még el akarja mondani a véleményét?”

Ezt kérdezték, és van is még felszólaló. Aki azt mondta: “Álljunk ki az internetért, Magyarországért!” Munkatársunknak egy srác azt mondta, hogy ő örül az internetadónak, mert legalább összehozta a tiltakozó embereket.

netadó7

18:40 – Ezeket írták ki

“Szabad internet, Stop cenzúra, Bűnözőknek nem adózunk” – ezek olvashatók a tüntetők transzparensein.

18:35 – Olajmaffia

 

Arató Ferenc – az egyik felszólaló – szerint kulturális hátrányt is okozhat a netadó. Egy másik – be nem mutatkozó megszólaló – szerint az áfacsalási botrány már 2007-ben indult és rendszer szinten támogatják a korrupciót.” A ’90-es években történt olajmaffia ugyanaz, mint az áfacsalási botrány” – mondta. Hozzátette: egyébként is mindenki az Orbán Viktor és a Fidesz ellen van a tüntetésen. Végre van hangosítás.

 

18:31 – Van, aki szerint sokkal többen vannak

Egy középkorú férfi borvirágos orral arról beszélt tudósítónknak,  hogy szerinte 2000-en vannak, és minden egyébként is minden adó ellen tiltakoznak. Egy nyugdíjas hölgy  azt mondta, hogy tűrhetetlen az adó, mert ő csak neten tud kapcsolatot tartani külföldön élő gyerekeivel. Két fiatal srác pedig azt mondta, hogy bár tudják, hogy a szolgáltatókat terheli majd az adó a legfrissebb hírek szerint, de szerintük ezt úgyis átterhelik majd az előfizetőkre.

18:25 – Kiáltvány olvasnak fel

– Elég volt a nyomorból, a szegénységből! Elegünk van az Orbán- kormány diktatúrájából – olvass fel egy nő egy kiáltványt, majd azt ismétli a tömeg, hogy “Elég volt!Elég volt!” Kezd kormányellenes tüntetéssé válni a netadó elleni rendezvény.

netadó

 18:16 – Mellár Tamás beszél

A Központi Statisztikai Hivatal egykori elnöke, a PTE professzora kezdett beszédbe, de alig lehet hallani. Arról szólt, hogy a kormány az információhoz jutás szabadságát akarja korlátozni. Ő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a netadó miatt kivonulnak a szolgáltatók és helyette a kormány veszi át a szolgáltatást, és így megszabhatja, mi lehet az interneten.

netadó5

18:09 – Nincs tömeg

Ahhoz képest, hogy mennyien jelezték a Facebookon a részvételüket, nagyon kevesen, mindössze 200-an gyűltek össze a Széchenyi téren. A kezdés is csúszott kicsit, és miután nincsen hangosítás, ezért csak kiabálnak a szónokok.  Az általunk megkérdezett, helyszínen tartózkodó rendőrök szerint nincs bejelentve tüntetés hivatalosan. Eddig nagyon békésen zajlik a megmozdulás.

A “függetlennek” és “civilnek” indult internetadó elleni demonstrációkra komolyan rátelepültek az ellenzéki politikusok, hiszen a Facebookon többen is jelezték részvételüket az eseményen