Mégis csúsznak a műtétek?

Információink szerint a Pécsi Tudományegyetem Központi Klinikáján műtétetek maradnak el, illetve ütemeznek át későbbi időpontokra, mert az intézményben kevés aneszteziológus áll rendelkezésre. Korábban cáfolt az egyetem. 

hirdetés

Lapunk egyik névtelenséget kérő olvasója jelezte, már májusban egyeztetett arról, hogy augusztus 29-én megoperálják a PTE klinikáján, azaz hónapokkal előre betervezhette az universitas a műtét időpontját, ám csütörtökön is arra vár, telefonáljanak, mikor feküdhet kés alá.

Az ügy kapcsán először azt az információt közölte a klinika egyik vezető beosztásban dolgozó orvosa, hogy “rajta vannak a probléma megoldásán, s éppen a minap egyeztettek az orvosokkal is”.  A kérdéssel ezek után felkerestük a PTE Központi Klinikájának főigazgatóját dr. Decsi Tamást.

Ő cáfolta – ahogyan korábban is -, hogy műtéteket kellene elhalasztani, s az említett megbeszélésről azt mondta: “az szakmai, teljesen szokványos, munkaköri tárgyú lesz az intézet aneszteziológusaival és orvosaival”.

A főigazgató szerint az egyeztetésre azért van szükség, mert az egyetemi tanév megkezdését követően, több orvosnak is megterhelőbb lesz a munkavégzés, mivel egyetemen is oktatnak.

Az egyeztetés alkalmával egyébként összegzik a nyári időszakot, és megbeszélik az őszi beosztásokat. A professzor szerint a július és augusztusi hónapok elég zsúfoltnak bizonyultak aneszteziológiai szempontból.

– A műtétek egyik legköltségesebb eleme az aneszteziológiai beavatkozás, de ettől eltekintve az operációk ugyanolyan ütemben zajlanak, ahogy eddig is – jegyezte meg Decsi Tamás.

A professzor szerint nincs hiány aneszteziológusokból. Hozzátette: „Bár a nyáron valóban távoztak kollégák, de érkeztek is újak. Augusztus elsejétől egy újabb aneszteziológussal bővültünk, szeptembertől pedig számításaink szerint újabb két altató orvost szeretnénk alkalmazni” – mondta.

A nyáron már felmerült a műtétek elmaradásának gyanúja, akkor a távozó aneszteziológusok hiánya miatt. Továbbá a még maradó altatóorvosok túlterhelése illetve a bérük csökkentése miatt robbant vita a klinika vezetőségével. Akkor négy altatóorvos távozott és ugyanennyien tervezték, hogy elmennek.

Szigyártó Norbert