Mégiscsak lehet uránbánya

Miután a Wildhorse Energy Hungary Kft. felfüggesztette a mecseki uránérc kutatásait, a kormány kiemelt jelentőségű céggé nyilvánított a Magyar Urán Zrt.-t. A lépés az uránbányászat előkészítését szolgálhatja.

A kormány a múlt év végén egy rendelettel stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Magyar Urán Zrt.-t, ami a Wildhorse Energy Hungary Kft. tulajdonában van. Ez a jogszabályok szerint – többek között – akkor lehetséges, ha a szervezet adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, vagy ha a vállalat működése energiabiztonsági, energiaellátási, valamint bel-és külgazdasági szempontból kiemelt vállalkozásnak tekinthető.

Miután a Magyar Urán mindössze 6,8 milliós veszteséget termelt az elmúlt pénzügyi évben, és az elérhető cégadatbázisok szerint nincs ellene felszámolási eljárás, ezért nem az adósságrendezés biztosítása, hanem az energiabiztonsági szempont állhatott a döntés mögött.

Azaz a kormányzati szándékok szerint a céget mindenképpen meg kell tartani, hiszen az is tény, hogy a Magyar Urán tulajdonosának, a Wildhorse Energy Hungary Kft.-nek az elmúlt években többször 200 millió forint feletti volt a vesztesége.

Az ausztrál birtokban lévő Wildhorse viszont néhány hónapja feladta a mecseki kutatási terveit, miután az anyavállalata londoni sajtóértesülések szerint idén kifutott a pénzéből, és nem tudta nyélbe ütni azt az üzletet a szintén ausztrál Linc Energyvel, amely garantálhatta volna a mecseki munkálatok, projektek folytatását. (A Wildhorse a szén elgázosítási projektjébe vonta volna be a Lincet, de végül – a forintra átszámolva – 800 milliós üzlettől visszalépett a partnercég.)

A Wildhorse egyébként állítólag készített két éve egy tanulmányt is az uránbányászatról. A cég korábbi nyilatkozata szerint közvetlenül 700 új, hosszú távú munkahely jöhetne létre, nem számolva a járulékos munkahelyek számával, amelyek a kiszolgáló üzemekben lehetnek.

Még kedden kerestük a pécsi önkormányzatot is, amint reagálnak, frissítjük a cikket.

Hirdetés