Megkezdődött a Nagy Pécsi Ebösszeírás!

Már megkapták a pécsiek azt a kérdőívet, amelyen kutyáikat kell bejelenteniük. Az ebösszeírás szeptember közepéig tart, attól viszont nem kell tartani, hogy ezután adót vetnek majd ki a gazdákra.

hirdetés

Kérdőív érkezett a közelmúltban a pécsiek postaládáiba, amelyen az idei ebösszeíráshoz kérik a városlakók együttműködését. A kutyatartóknak többek között nyilatkozniuk kell arról, mennyi és milyen ebet tartanak, azok milyen fajtájúak (vagy keverékek), illetve veszélyessé nyilvánították-e a kutyá(ka)t.

Őt is be kell vallani

Mivel a kutyák chipezése már kötelező, a mikrochip sorszámát is fel kell tüntetni a kérdőíven (ez az információ megtalálható az eb oltási könyvében, amit az állatorvos ad). Ez a rendszer egyébként a szakemberek szerint sokat segített, kevesebb a kóbor eb, az elveszett kutyák könnyebben vissza tudnak kerülni gazdájukhoz, hiszen visszakövethető, ki az eb tulajdonosa.

Az állatorvos adja az oltást és a mikrochipet

Ugyancsak fel kell tüntetni, mikor kapott a kutya veszettség elleni védőoltást, és azt melyik állatorvos adta be (ez szintén az oltási könyvben szerepel).

A kérdőívet szeptember 15-éig kell visszajuttatni az önkormányzathoz, személyesen vagy postán a Pécs MJV Polgármesteri Hivatala, 7621, Kossuth tér 1-3. címre, de arra is van mód, hogy a kérdőívet beszkenneljük vagy egyszerűen lefényképezzük, és e-mailben küldjük be a hatosag@ph.pecs.hu címre.

Mit sem sejt arról, hogy hamarosan nyilvántartásba kerül

Mint az önkormányzattól megtudtuk, szó sincs arról, hogy az összeírás egy későbbi ebadó alapjául szolgálna. A várost, ahogy a többi magyar települést is, országos hatályú jogszabály, törvény kötelezi arra, hogy az ebösszeírást elvégezze.