Felújítják a pécsi illemhelyeket

Az uránvárosi közvécé egyelőre nem szép látvány

Jó hírrel szolgálhatunk a Pécsre látogató turistáknak, és azoknak, akik sokat járnak a városban, ugyanis az önkormányzat belevágott az évtizedek óta elhanyagolt, használhatatlan állapotban lévő városi illemhelyek felújításába.

hirdetés

Jelenleg sem a belváros, sem pedig a város egyéb részei nincsenek kellőképp ellátva nyilvános illemhelyekkel – főleg most, hogy a főtéri McDonald’s is bezárt. Most azonban ez meg fog változni, ugyanis Pécs önkormányzata a közfoglalkoztatási program keretén belül fel fogja újítani a város elhanyagolt, lerúgott, hasznavehetetlenül – és ráadásul csúnyán – parlagon heverő közvécéit. Elsőként az uránvárosi Mecsek Áruház előtt régóta üresen álló illemhelyet kezdik el rendbe rakni a pécsi közfoglalkoztatottak.

Az uránvárosi közvécé egyelőre nem szép látvány
Az uránvárosi közvécé egyelőre nem szép látvány

Őri László, Pécs alpolgármestere a felújítások kapcsán elmondta, hogy Pécs a munkálatokkal régi adósságát törleszti a városlakók felé, ugyanis a nyilvános vécékre nem csupán a pécsi időseknek és a fiataloknak van szüksége, hiszen a városba látogató turisták számára is fontos szempont, hogy nem kell bekéretőzni sehova, ha sürgős dolguk akad.

A munkálatok nemsokára megkezdődnek
A munkálatok nemsokára megkezdődnek

Őri hangsúlyozta, hogy a renoválási munkák egy mintaprogram részei, ugyanis a még idén átadásra kerülő illemhelyek látványa be fogja bizonyítani, hogy bizony nem csupán építész-alvállalkozók tudnak igényes, jó minőségű, magas színvonalú felújításokat végezni, hanem a városi közfoglalkoztatottak is.

Megoldják a problémát
Megoldják a problémát

Az illemhely-felújítások az egy évtizede elhanyagolt uránvárosi nyilvános toalettel veszik kezdetüket – folytatta az alpolgármester – mellyel párhuzamosan a Kórház téri vécék megszépítése is elstartol.

Decsi István pécsi önkormányzati képviselő mindehhez hozzátette, hogy a köztér-megújítási program keretében zajló illemhely-felújítások célja, hogy a város forgalmas részeiben az élet élhetőbb legyen és javuljon a városiak komfortérzete, ebben pedig nagy szerepet játszanak a könnyen megközelíthető, tiszta, higénikus nyilvános WC-k.

Sárkány Béla, a Városgondozási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy  többek között a válaszfalak, a szigetelés, a festés-csempézés renoválását fogják végrehajtani a pécsi közfoglalkoztatottak. A munkaerő 100 százalékos állami támogatást élvez, az anyagköltség az igazgató szerint 5 és 10 millió forint közé esik toalettenként.