Megkönnyezték az állampolgárságot

Ünnepélyes keretek között, barátok és rokonok jelenlétében adták át a magyar állampolgárságot igazoló okmányt a határon túli magyaroknak, illetve az állampolgárságot kérelmezőknek csütörtökön a városházán. Az összetartozás napján a vasasi Trianon-emlékműnél tartottak megemlékezést.

hirdetés

95 évvel ezelőtt ezen a napon, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, amellyel megpecsételték Magyarország sorsát. Az Összetartozás napja alkalmából országszerte tartanak megemlékezéseket, a pécsi városházán pedig kilencen tették le állampolgársági esküjüket. Volt, aki sírva fakadt azt követően, hogy átvette a hivatalos dokumentumot Őri Lászlótól, Pécs alpolgármesterétől.

honosítás6

A ceremónia során Őri László kitért rá, nem következett be az a nemzethalál sem 1948, sem 1920 után, amelyről költőink, íróink aggódva írtak.

– Megmaradtunk itt a Kárpát-medencében, s tovább él a nemzet, erősödik, ennek lehettünk ma is tanúi – emelte ki Őri László, aki szerint 95 évvel ezelőtt európai mértékkel mérve is példátlan, igazságtalan és politikailag indokolatlan nemzeti voltunkat megsemmisítéssel fenyegető trianoni döntés született. Kiemelte, ma a tragédiára emlékezni kell, de ünnepelni is lehet azt, hogy lehetséges változtatni a sorsunkon.

– Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell erre a nagyhatalmi politikai döntésre, amellyel több millió honfitársunk került határainkon túlra önhibájukon kívül. Emlékeznünk kell a 21. század egyik szégyenfoltjára, a kettős állampolgárság megadásáról szóló 2004-es népszavazásra is, amikor az akkori kormányzat, Gyurcsány Ferenc vezetésével a határon túli honfitársaink ellen kampányolt – tette hozzá. – Elégtételt jelentett viszont számukra az, hogy 2010-ben a polgári kormány megteremtette az egyszerűsített honosítási eljárását.

honosítás4

95 éve ezen a napon döntöttek Trianonban Magyarország feldarabolásáról, amely során a korábbi területének kétharmadát elveszítette az ország. Pécsen délután háromkor Pécs-Vasason tartottak megemlékezést – Hoppál Péter kulturális államtitkár részvételével – a templomkertben felállított Trianon-emlékműnél.

A vasasi Szent Borbála Egyesület szervezésében megtartott eseményen ökumenikus istentiszteletet tartottak, a helyi iskola diákjainak és a helyi kórusnak, előadóknak műsora után megkoszorúzták az emlékművet. Hoppál Péter államtitkár beszédében elmondta, nemcsak az események felidézése, a veszteségek számba vétele a fontos, hanem az is, hogy hangsúlyozzuk: 95 év elteltével is felelősséggel tartozunk egymás iránt.

trianon4

– Volt idő, amikor közjogi lehetőségek sem voltak adottak ahhoz, hogy kifejezzük összetartozásunkat. 2010, a nemzeti összetartozásról szóló törvény óta azonban lehetőségünk van arra, hogy amit az Isten egybeteremtett, azt ember nem választhatja szét – mondta a pécsi országgyűlési képviselő. – Különböző országokban élünk, a nagy Európa családjában egy olyan nemzet vagyunk, akik nem akkorák, mint ahogy azt a térkép mutatja. Mi ennél nagyobb és erősebb nemzet vagyunk, egymáshoz tartozásunk dacol az időleges törvényekkel.

trianon2

Hoppál Péter egyúttal bejelentette: a 2016-os költségvetésben 700 millió forinttal megemelik a Határtalanul program egymilliárdos keretét, amely azt a célt szolgálja, hogy a magyarországi diákok megismerhessék a határon túli területeken élő magyarságot, ezzel erősítsék az összetartozást. A lépésnek köszönhetően 700-al több osztály juthat el Délvidékre, Erdélybe, Felvidékre, Kárpátaljára vagy éppen az Alpokaljára.