Meglepődnél, milyen idegen nyelveket tanulnak a pécsiek

Bizony, köztudott, hogy gyerekként és fiatal korban sokkal könnyebb az idegennyelv-tanulás. Ennek ellenére Pécsett sokan fognak bele, akár idősebbek is: egyesek tanulmányaik miatt, mások külföldi munkavállalás kapcsán, megint mások csak hobbiból, vagy a szellemi frissességük megőrzésének érdekében. Dr. Huszti Juditot, a PTE Idegen Nyelvi Központ igazgatóját kérdeztük a trendekről. 

Nem meglepő, hogy a legtöbben továbbra is az angolt, illetve második helyen a németet kezdik el tanulni, hiszen a nemzetközi cégek munkatársai elsősorban ezt a két nyelvet használják mindennapi kommunikációjuk során. Vagyis könnyebb ezekkel elhelyezkedni Pécsett is. Emellett a tudományos élet nyelve is az angol a szakember szerint, így emiatt is ez a legnépszerűbb a nyelvet tanulni vágyók között.

– Pécsett viszont kuriózumnak számít, hogy a PTE ETK Konfucius Intézetben kínai nyelvtanfolyamokat is kínálnak, amik rendkívül népszerűek. Emellett az egyetemen japánul is lehet tanulni, méghozzá anyanyelvi oktatók segítségével, ami a pécsi és egy japán egyetem megállapodásának köszönhető. A partneregyetem hallgatói gyakorlatra érkeznek hozzánk, hogy a pécsi egyetemistáknak az anyanyelvüket tanítsák. Nagyon nagy érdeklődés övezi ezt is. De Pécsett akár ingyenes nyelvoktatási lehetőségeket is találni, érdemes keresni ezeket – avatott be a részletekbe Huszti Judit. Hozzátette, habár Horvátországgal határos ország vagyunk, Pécsett mégis viszonylag kevesen tanulnak horvátul. Az orosz iránt viszont határozottan nő az érdeklődés, mondta.  

Hozzátette, annak ellenére is népszerű a nyelvtanulás, hogy az előzetes tervekkel ellenben nem vezették be a kötelező nyelvvizsgát, a felsőoktatási intézménybe való felvételi alapkövetelményeként. A nyelvvizsga csak néhány (elsősorban nyelvekhez kötődő) szak esetében bemeneti követelmény, ahogy arról korábban ITT írtunk. 

– Nagyon jónak találom, hogy szenior nyelvtanfolyamokat is hirdetnek, direkt nyugdíjasoknak. A nyelvtanulás nagyon jó időtöltés időseknek, hiszen az orvosok szerint is jó gyakorlat a szellemi frissesség megőrzéséhez. Többek között például az Alzheimer-kór megelőzéséhez is hozzájárulhat a szakemberek szerint – fejtette ki az Idegen Nyelvi Központ igazgatója. 

Hozzátette, Magyarországon sokan azért tanulnak csak nyelvet, mert muszáj, például a felvételi pontszerzés miatt vagy a diploma megszerzéséhez. Holott szerinte élvezetnek, örömforrásnak kellene lennie az idegen nyelv elsajátításának, ami a memóriára, a logikai gondolkodásra, a koncentrációra is fejlesztő hatással bír. Habár tény, hogy kisgyermekkorban könnyebb a tanulás, de jó módszerekkel később is lehetséges.

Arról, hogy a kétnyelvű gyermeknevelés milyen előnyt jelent a picik számára, ITT és ITT írtunk.