Megmenekülnek a pécsbányai falfestmények

Kicsik és nagyok, gyerekek és szülők évekkel ezelőtt ecsetet ragadtak, hogy a pécsbányai közösségi ház falai megszépüljenek. Most ugyanez a közösség összefogott, mert az épület felújítása miatt úgy érezték, veszélybe kerül a 150 négyzetméternyi kidekorált felületet. Kitartásukat siker koronázta, a pécsi városvezetés és a városfejlesztési társaság ugyanis partner volt az érték megvédésében, ezért áttervezték a közösségi ház szigetelését.

hirdetés

A történet 2010-ben kezdődött, amikor a Krétakör Alapítvány egy projekthez partnernek kérte fel a Murál Morál Mező közösségi falfestéssel foglalkozó csoportot. Ekkor még csak a pécsbányai közösségi ház egyik falát dekorálták ki az itt élőkkel, témaként pedig a helyi identitást, a bányamúltat választották. A több mint egytucatnyi helyi kiskamasznak azt az érzést kellett rajzokban megfogalmaznia, hogy milyen pécsbányainak lenni és milyennek szeretnék látni a jövőt.

Az első festményt újabb követte néhány évvel később – a második 2012-ben került fel a falra, szintén nagy közösségi összefogásnak köszönhetően. Az ezen látható életképek társadalmi és környezetvédelmi kérdéseket feszegetnek.

Falfestmény

– A közösség rendkívüli módon összekovácsolódott a két falrész festése közben, szinte mindenki részt vett a munkában. Komoly előkészítést kellett végezni például a felületekkel, hogy alkalmassá váljanak az alkotásra. A falak annyira vizesek voltak, hogy le kellett verni a vakolatot, ebben egy helyi kőműves segített, aki a fiatalokkal együtt dolgozott az épületen – számolt be a munkafolyamatról Katona Kriszta, a projekt szakmai vezetője.

Talán épp ezért érintette mélyen a Pécsbányán élőket a hír, miszerint az épület felújítása miatt el kell búcsúzniuk alkotásaiktól. Ekkor kezdődött a közösségi összefogás újabb felvonása. A helybeliek felkeresték az önkormányzatot, és megosztották aggályaikat a városvezetéssel, akik végül belementek a korszerűsítés újragondolásába.

Falfestmény

– Az eredeti tervek szerint a ház kívülről kapott volna hőszigetelést. A rendszeres egyeztetések során a pécsbányai közösség jelezte felénk, hogy ha van lehetőség rá, akkor a falfestményt óvják meg, hiszen azt az EKF idejében készítették, közös összefogással és nagyon szép emlékek fűződnek hozzá. Sőt, sajnos, van olyan személy is, aki már nem él az alkotók közül, és az emlékét így szeretnék megőrizni. Ekkor megvizsgáltuk, hogy van-e más lehetőség a hőszigetelés megvalósítására – nyilatkozta lapunknak Őri László, Pécs alpolgármestere.

Szerencsére egy kis tervezéssel megoldották a problémát. Őri László a részletek kapcsán elmondta: a külső homlokzati szigetelés helyett egy belső oldali szigetelés kerül az épületre. Egy előtét falat alakítanak ki hőszigeteléssel, amellyel ugyanolyan hatást érnek el, mintha a külső homlokzaton valósulna meg utólagosan mindez.

A közösségi ház felújítása egyébként több mint 44 millió forint európai uniós támogatásból valósul meg. A szigetelés mellett az épületen lecserélik a nyílászárókat is, illetve felújítják a tetőt, új kazánt szerelnek be, és teljes körűen akadálymentesítik a házat és környékét.