Kovácstelep: nincs több árvíz

Egy, a nyolcvanas években kontár módon lefolytatott útjavítási program miatt Kovácstelep déli utcáit évről évre elönti az ár. A lakók azóta verik képletesen a városháza ajtaját, ám most végre rendezik a legveszélyesebb területeket.

hirdetés

– Békák brekegnek, ebihalak úszkálnak a hatalmas, olykor összefüggő tócsákban májusban és júniusban akár hetekig is nálunk egy-egy emberes eső után. Gyakorlatilag semmi vízelvezetés nincs az utcánkban, ami alapvetően még nem lenne gond, csakhogy az Ürögi fasorból is hozzánk ömlik be a hegyről lezúduló csapadék – mesélte lapunknak az egyik Rozmaring utcai kertes házban élő középkorú asszony, amikor felkerestük a város egyik szép, családi házas övezetét.

Ez az utca eddig rendszeresen víz alatt volt nyaranta…

Az uránvárosi buszvégállomástól és a hatos úttól délre elterülő, húsz utcát számláló városrész jellegzetessége, hogy az Ürögi fasorból keleti és nyugati irányban ágaznak el a csendes, többgenerációs házakkal tarkított, virágokról elnevezett utcák. A terület lejtése folyamatos déli irányba, az Ürögi fasor pedig a magasabb területekről lezúduló csapadékot végigvezeti magán egészen a lakatlan területekig.

Illetve végigvezetné.

Történt ugyanis, hogy a nyolcvanas években egy átfogó útfejlesztési program során az Ürögi fasor szintjét megemelték. Azóta a helyi főútról nagyobb esőzések alatt az arról leágazó utcákba ömlik a víz a mélyebb területeken; ott pedig, ahogy kell, kisebb tavak alakulnak ki.

– Az utóbbi hónapokban kerestek meg a Kovácstelepiek a problémával, s magam is elképedtem, milyen régóta húzódó problémáról van szó, mondja a terület két éve megválasztott önkormányzati képviselője, Erb József. – Kiderült, hogy mielőbbi beavatkozásra van szükség, ezért a városüzemeltetési társasággal vettem fel a kapcsolatot – mondja.

A szakmai vélemények szerint ma részben megoldatlan a terület csatornázottsága. A komoly feladathoz részletes tervekre, elemzésekre van szükség, ami viszont sok időbe, a beruházás pedig kemény tízmilliókba kerülne.

– Egyelőre a legérintettebb öt utcában avatkozunk be: a Gyöngyvirág, a Levendula, a Hajnalka, a Levendula, a Rozmaring és az Ércbányász utcát mentjük meg az árvíztől. Ezekben volt ugyanis eddig probléma a felgyülemlett csapadékból, ezekbe ömlött ugyanis a víz az Ürögi fasor útról – magyarázza Erb.

Az utcák becsatlakozásához csapadékvíz-elvezető gátakat emelnek, amelyek viszonylag szélesek, ám alacsonyak lesznek; az autóközlekedést nem zavarják, viszont a vízfolyások elkerülik a belső területeket általuk.

A kivitelezésre idén már nem, de jövőre, az enyhébb idő beköszöntével már sor kerülhet. Ezután a remények szerint hosszabb távon megoldódik a kovácstelepiek problémája. A tervek szerint a későbbiekben, uniós forrásokból fejlesztenék a csapadékcsatorna-rendszert is.

 • Vörös István

  Kovácstelep dél:
  Mi van ha egy épület összedől ? Ki a felelős? Ha valaki meghal ki fizet? ……….

 • Vörös István

  Egy, a nyolcvanas években kontár módon lefolytatott útjavítási program miatt Kovácstelep déli utcáit évről évre elönti az ár. A lakók azóta verik képletesen a városháza ajtaját, ám most végre rendezik a legveszélyesebb területeket. 2003 óta nincs változás! Kérdés mikor? Rozmaring utca

 • Böngésző

  Friss hír !
  Nem sokkal a cikk megjelenése után festékszóróval bizonyos területeket megjelöltek. Majd telt-múlt az idő… igaz, az időjárási körülmények sem voltak kedvezők… de az elmúlt napokban új (friss) “jelek” tűntek fel ! Ezek szerint az illetékesek foglalkoznak a helyzet megoldásával. Csak így tovább !
  Más : a D.Naplóban volt egy újabb “olvasói levél” a a kovácstelepi áldatlan állapotokról az esőzések után, de azt nem közölte a ****.hu.

 • S. Laca

  Ehhez is csak a katasztrófavédelem közbenjárása kellett!
  Kösz

 • bumbi

  Részlet a Képviselői Hirlevélből:2011 elején.
  Részlet:Kovácstelep és a Déli elkerülő út közötti murvás út járhatóvá tétele megtörtént.
  Hogyan történt ? Mit raktak rá ? Hová rakták ? 2012-ben mivel járható jelenleg, képviselő Úr, lehet , hogy Önt nem zavarja de minket igen. Nincs Pénz mondta, na ne!

 • Böngésző

  Örömmel olvasom az újabb cikket, mert szeretem,ha betartják az ígéreteket. Most épp’ azt, hogy decemberben visszatérnek a témához.
  Nem vagyok ugyan a téma szakembere, de megjegyzem : az egyik utca legutóbbi javítása 2011.december 12-én volt ! Mivel anno a munkálatok vezetője (?) is lefényképezte,- talán azon is látható,hogy én is jó időpontra emlékszem. A nagy kár csak az, hogy a téli időszakban, a víztócsákkal teli úttestre terítették le az anyagot,- “ránézéssel” – így aztán – azóta – még jobban megáll a víz az utcában.
  Reménykedem,hogy jövőre (2013) … majd nem az év első hónapjaiban kezdik a munkát ?- még akkor sem, ha azt “enyhébb időnek” nevezik !

 • vén

  Hogyan indult a választáson, ha nem tudja, hogy milyen gondjai vannak a lakóknak? nem volt lakossági fórum pl.? és két év alatt semmit nem tett? Bár nem ő az egyetlen képviselő, aki nem tesz semmit a lakókért. Csak addig fontos számukra alakosság, amig megválasztják őket.