Megnéztük, hogy terveznek saját vállalkozásokat a csehországi romák

A csehországi Ostravában jártunk, ahol a pécsi „Dolgozva tanulás” projekthez hasonlóan folyik egy igencsak érdekes roma felzárkóztatási program, melynek során a cigány származású résztvevők elsajátíthatják a saját, tervezett vállalkozásuk elindításához szükséges elméleti alaptudást.

hirdetés

Mint azt bizonyára sokan tudják már, nemrég véget ért a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., a Nyolc Boldogság Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által indított és koordinált „Dolgozva tanulás” című 3 hónapos pilot, azaz kísérleti projekt, mely olyan cigány származású pécsieket célzott meg, akik a projektnek köszönhetően elsajátíthatták az olyan – hiányszakmának is nevezhető – betanított foglalkozások alapjait, mint az asztalosság, a kőművesség, vagy a kárpitos. A pécsi projekt gyakorlati képzésén 14-en vettek részt. A szakmák mestereitől tanulva, tisztességes fizetésért dolgozhattak tanulva – innen a projekt címe.

Ostravában is érdekes projekt zajlik a romák felzárkóztatásáért

Nem csak Pécsen zajlott és zajlik ilyen rendhagyó és hasznos roma felzárkóztatási program, Európa megannyi országa részt vesz az „Interreg Danube Transnational Programme” elnevezésű „Danube RARE” projektben. Az egyes országokban – mint mondjuk Németország, Ausztria, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna és Csehország – a roma származású jelentkezők felzárkóztatási lehetőségeit más és más szemszögből közelítették meg. A csehországi Ostravában a cigány származású résztvevőknek például egy több hétvégén átívelő képzési programot szerveztek, melynek keretében elsajátíthatták üzleti tervek készítésének és kivitelezésüknek az elméleti alapjait. Február 9-én és 10-én az Ostravai Egyetemen volt lehetőségünk megtekinteni, hogy miről is szól a csehek felzárkóztatási projektje és azt is, hogy hogyan zajlik egy ilyen hétvégi képzés.

Ivo Škrabal az oktatáson

Ivo Škrabal, a február 9-ei üzleti képzés vezetője és a projektet koordináló Business and Employment Co-operative (Üzleti és Foglalkoztatási Szövetkezet, BEC) igazgatója elmondta, hogy a „Roma Üzleti Tábor” néven futó 2017-ben indult cseh kísérleti program hiánypótlónak számít, hiszen ilyen – kifejezetten roma származású embereket megcélzó – üzleti képzés korábban nem létezett Csehország észak-morvaországi régiójában.

– A program olyan roma származású, szegény, munkanélküli, vagy részmunkaidőben foglalkoztatott embereknek szól, akik szeretnének saját vállalkozásokat elindítani, szeretnék megvalósítani olyan üzleti terveiket, melyeket eddig az elméleti ismeretek, valamint például különféle támogatások hiányában nem tudtak kellőképp kidolgozni, konkretizálni és tető alá hozni. A projektünkben első lépésként a vállalkozásindítás alapjaiba vezetjük be őket, majd pedig keresünk számukra olyan támogatókat, akik segítenek nekik a jövőben elindítani a vállalkozásaikat, tesztelik fenntarthatóságukat és kipróbálják azokat, valamint segítenek nekik felkészülni a független üzleti pályára – mondta Ivo Škrabal.

Ment az ötletelés, készültek az üzleti tervek

A résztvevők ötletei változatosak: van, aki kávézót nyitna, van olyan is, aki a pécsi Kóstoldához hasonló roma éttermet indítana, de akad olyan is, aki a helyi mézet és fokhagymát és az azokból készült különféle termékeket árulná saját üzletében. Az üzleti terveiket a „Roma Üzleti Tábor” öt napja során először bemutatják (vázlatos rajzok és leírások formájában) és finomítják az oktatók segítségével, ezután egy gyorstalpaló oktatást és eligazítást kapnak marketingből és könyvelésből, végül pedig az üzletindításhoz elengedhetetlen kapcsolatépítés alapjaiba vezetik be őket. Mindezek után választják ki azokat a terveket, melyeket megvalósításra érettnek találnak, a BEC ezeknek a terveknek a kivitelezésben pedig segíti és maximum 3 hónapon át követi végig a saját lábukra álló résztvevőket. Ivo Škrabal kiemelte, hogy az elkövetkező években, a projekt lezárása után is tervezik, hogy évente szerveznek hasonló képzéseket.

Az ostravai romák, akik saját vállalkozást indítanának

– Ez egy nagyon koncentrált és intenzív program, ami nagyon hasznos az üzleti ismeretekkel nem rendelkező résztvevők számára, hiszen minden logikus és fontos lépést bemutatunk nekik, amik ahhoz szükségesek, hogy legyen egy átfogó képük arról a bonyolultnak tűnő, de alapjaiban véve nem is annyira komplikált folyamatról, ami egy vállalkozás elindítása. Más hasonló, de nem romákkal kapcsolatos projektünk tapasztalatai azt mutatják, hogy a jelentkezők felének sikerül elindítania saját vállalkozását, ezt reméljük a „Roma Üzleti Táboron” résztvevők esetében is – mondta Ivo Škrabal.

Andrea Cervenakova bemutatja speciális óvodájának tervét

Az ostravai képzésen vett részt Andrea Cervenakova is, aki egy egyedi óvoda-előkészítőt (ez a magánintézmény a bölcsőde és az óvoda között helyezkedne el) indítana, melynek keretei között roma származású kisgyerekeknek tanítana többek között angolt.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy az 1-2 éves roma gyermekeket korán bevezessük a nyelvtanulásba, és azt is, hogy éreztessük velük, hogy szeretettek, hogy meg vannak becsülve, hogy van jövőjük és hogy a lehető legtöbb módon támogatjuk őket. Mire általános iskolába kerülnek, az itt élő roma gyerekek rengeteg rossz tapasztalatot gyűjtenek be, főként óvodákból. Mivel másként, másoktól különbözőként kezelik őket, ezért annak is érzik magukat, pedig nem kellene. A tervem az, hogy ezeket a negatív élményeket a nekik szóló intézmény keretei között minimalizáljuk. Ezt a projektet, annak ellenére, hogy maga a képzés igen rövid idő alatt zajlik, nagyon hasznosnak tartom, hiszen arról, hogy például milyen anyagi-financiális vonzata és szükségletei vannak egy ilyen hely létrehozásának, nem sokat tudok – mondta.

Hirdetés