Megnyílt az új pécsi gyárak parkja

Összesen mintegy kétmilliárd forintnyi magántőkét és közel félmilliárdos uniós támogatásból alakították ki az ország legújabb ipari parkját Pécsen. Az M60-as sztráda közelében, Kertváros déli szomszédságában egyelőre 85 hektáron közművesítettek, s készítették elő a területet építkezésekre.

hirdetés

Páva Zsolt22

Az elmúlt öt év legfontosabb pillanatának számított Páva Zsolt polgármester szerint az új pécsi ipari park első felének október 17-i megnyitója. Mint azt a városvezető az ünnepélyes avatás előtt elmondta, új fejezet kezdődik a megyeszékhely életében, ugyanis a következő öt esztendőben Pécs újraiparosításáért fognak dolgozni.

Rákossy Balázs államtitkár
Rákossy Balázs államtitkár

– Pécsnek meg kell őriznie régióközponti szerepét, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy új munkahelyek jöjjenek létre, megerősödjön a helyi gazdaság, gyárak települjenek a városba – fogalmazott a nemrég újraválasztott városvezető. Hozzátette: Pécs és polgárai, a helyi gazdasági szereplők, a meglévő szakértelem segítségével sikerülhet elérni a célokat, az új ipari park pedig a helyszínt is biztosítja mindehhez.

Ipari Park111

A több mint száz focipályányi területen már rendelkezésre áll az úthálózat, az összes közmű, a második ütemben pedig képesek megduplázni a mostani helyszín nagyságát a sztráda déli oldalán. Ehhez már most lefektették a közművek alapjait képező vezetékeket.

Rákossy Balázs a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára leszögezte: a pécsi elképzeléseket a kormány is támogatja, ezért a hazai beruházások iránt érdeklődő nagyobb cégeket a megyeszékhelyre irányítják. Elmondta: 2014 és 2020 között az uniótól érkező támogatásokat (ez 12 ezer milliárd forint lesz) hatvan százalékban gazdaságfejlesztésre fordítják; korábban ez az arány alig 16 százalék volt.

Az új parkban már rendelkezésre állnak bicikliutak és buszöblök a majdani dolgozók közlekedésének megkönnyítése érdekében. A város jelenleg három komolyabb céggel tárgyal a beköltözésről.