Megoldódik Kertváros egyik nagy gondja

Balra nagy ívben kis forgalom esetén is nehéz rákanyarodni a Nagy Imre útra...

Hamarosan fellélegezhetnek azok a kertvárosiak, akik a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején rendszeresen, de egyébként is sokszor mérgelődtek. Egy forgalmas csomópontot alakítanak körforgalommá a következő hetekben, miután a lakosság is kérte a mielőbbi intézkedést.

hirdetés

– Elegük van a kertvárosiaknak a dugókból. Abból, hogy a Melinda utcából és a Keszüi útról még gyér forgalom esetén is percekbe telik a kihajtás a Nagy Imre útra. A forgalom megnövekedésével a probléma kezdett kezelhetetlenné válni, s még a népszerű kertvárosi buszjáratok is csak az autósok jóindulatában bízhattak ebben a kereszteződésben – mondja Fodor Ibolya, a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosét Egyesület elnöke.

Ő társaival pár nap alatt közel hatszáz aláírást gyűjtött össze a Keszüi út-Nagy Imre út kereszteződésének környékén élőktől azért, hogy az önkormányzat intézzen már valamit a probléma megoldása érdekében. Az íveket Csizi Péter kapta meg a helyszínen pár héttel ezelőtt. Akkor azt mondta: a volt kiserdő területe nemrég cserélt gazdát, s tudomása szerint az új tulaj kereskedelmi beruházást indít a telken. Azt ígérte akkor, az önkormányzat igyekszik kijárni, hogy ezzel együtt építsen körforgalmat is a beruházó.

Megjegyezte: a korábbi tulajdonosokkal is folytak ilyen tárgyalások, ugyanis az önkormányzat ragaszkodott hozzá: ha már egy magánbefektető kereskedelmi célú épületéhez élvezi a környék adottságait, gondoskodjon is létesítménye megfelelő megközelítéséről.

Érdemes volt talpalni az aláírásokért, Csiziék léptek

– Személyesen folytattam tárgyalásokat a telek új gazdájával, akit sikerült meggyőzni arról, hogy a forgalmat amúgy is tovább növelő új beruházása is életképesebb lesz, és a város is jobban jár, ha a csomópontot körforgalommá alakítja. Megállapodtunk, hogy mihamarabb, még a kereskedelmi egységének megépítése előtt hozzákezd a munkához – mondta lapunknak Csizi Péter, amikor rákérdeztünk, bízhatnak-e valami előrelépésben a kertvárosiak.

Magay Miklós, az önkormányzat városfejlesztési illetékese azt mondja, a munkaterületet már jövő héten átadják a kivitelezőknek; egy tizenkét méter sugarú körforgó készülhet el a csomópontban.

A kiserdő ma – Itt egy Penny Market épül?

– A közműkiváltások némileg hátráltatják a munkákat, de nyár végére jó eséllyel egy növényzettel gazdagon ellátott körforgalmat lehet átadni itt. A csomópont a teljes munka alatt átjárható marad, de félpályás útlezárások miatt a pécsiek türelmét kérjük a munkálatok alatt – így Magay.

[frame]

Penny jöhet…

Próbáltuk elérni Huray Szabolcsot, az egykori kiserdő területét júniustól birtokló pesti Leszámítolóház Zrt. vezérét. Azt kérdeztük volna, hogy mikor, mi épül a területre, ő viszont hétfőig nem érhető el. Városházi információink szerint egy Penny Market épül majd ide. Az építési engedélyt pedig még az előző tulajdonos idején, az úgynevezett plázastop törvény hatályba lépése előtt szerezték meg; csakúgy, mint a Tüzér utcai új Aldi gazdái. A kiserdőt még Tasnádi Péter idején adták el a spanyol Grupo Milton csoportnak. Ez egy projektcéget hozott létre a terület fejlesztésére. Ez az El Bosque Kft. a Wing Zrt.-hez vándorolt a telekkel együtt, majd ez a társaság adta tovább az ingatlant jelenlegi tulajdonosának. A kivágott fákat Kertváros más területein és Malomvölgyben pótolták újakkal még az El Bosque gazdái.

[/frame]