Spóroljon akár tízezreket bankváltással!

A biztosítóváltás idején megfigyelhető „körtáncot” járnak ezekben a hónapokban a pécsiek a bankok között. A folyószámláikat cserélik jobb kondíciójúakra. A művelet egy félórás ügyintézéssel teljesíthető, viszont éves szinten tízezreket is lehet spórolni a váltással. Egy állami támogatású iroda ingyenesen is segít a módosítóknak.

hirdetés

– Eddig egy úgynevezett nullás szolgáltatásom volt az egyik multinacionális banknál. Ide érkezett a fizetésem, erről vonták le a szolgáltatók a tarifákat. Amikor a folyószámlát megnyitottam, azt vállalták: nem lesz számlavezetési díjam, ingyenes lesz minden netes utalás, korlátlan számban vehetek fel pénzt a bank saját automatáiból ingyen. Ehhez csak annyit kellett vállalnom, hogy havonta 120 ezer érkezzen a számlámra. Most minden megváltozott – kesergett lapunknak Péter, aki az egyik osztrák multit hagyta most ott.

Ő meglepetten vette észre, hogy százasával ugrálnak le számlájáról ettől az évtől olyan költségek, mint az utalások jutaléka, az automatás pénzfelvételek költségei.

– Most átnyergeltem egy másik bankhoz. Itt 150 ezres jóváírást kell garantálnom, de cserébe tényleg minden ingyen van, csak a bankkártya éves díját, valamivel több, mint kétezer forintot fizetek majd. A korábbi helyen az éves költség 17 ezerre jött volna ki – mondja.

Sokan meglepődve nézhetik a kivonatokat…

Péter esete nem egyedi, Pécsen ezrek válthattak már lakossági folyószámlát az év eleje óta. A tranzakciós illeték ugyanis teljesen átrendezte a piacot, komoly versenyt indított a pénzintézetek között.

– Felértékelődött a bankváltás jelentősége az elmúlt hónapokban a szolgáltatási díjak között, ezért mi is segítünk a választásban. Ugyanis ma még mindig sokan bonyolult, időigényes folyamatként tekintenek a bankváltásra. Pedig a megfelelő választással akár évi több ezer, esetenként több tízezer forint is megspórolható – mondja Morvai Gábor pénzügyi szakértő, a Pécsett is irodával rendelkező Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szóvivője.

A PSZÁF például a weboldalán, a www.pszaf.hu/fogyasztoknak/alkalmazasok/szvp címen helyezett el egy szoftvert. Ez az ingyenes bankszámlaválasztó alkalmazás hatékony és egyszerű módja az igényeknek, egyéni szokásoknak leginkább megfelelő számlatermék kiválasztásának. A program kiszámítja a bankszámlák átlagos becsült költségét, és azok összehasonlításával egyszerűbbé teszi a döntést.

Bárki kiszámolhatja például, hogy mostani bankjánál a szokásait tekintve mekkora költségre számíthat, s egy váltással milyen megtakarítást érhet el.

Kollégáink között tettünk mi is egy próbát: e szerint kivétel nélkül mindenki spórolhatna, ha váltana. Volt olyan munkatárs a szerkesztőségben, aki évi több mint tizenötezret takaríthat meg új számla nyitásával, de a többség is tízezer körül foghat meg a költségeiből.

Aki nem akar bíbelődni a szoftverrel, annak személyesen, ingyen is segítenek a pécsi irodában, az Apáca utca 15. alatt. Az ott dolgozók részletesen kiszámolják, ki milyen költségekre számíthat, mire érdemes figyelni a szerződés aláírása előtt, s mire ne engedjük magunkat rásózni a bankban.