Megszállták a pécsi belvárost a kis madarak

Látványos madárrepkedésre lettek figyelmesek a pécsi Hunyadi úton élők. Az elmúlt napokban több tucat fenyőrigó repült be a belvárosba. A békés madarak telelni jöttek Pécsre, élelmet keresnek a fákon. De érdekes, hogy egyik napról a másikra körbejárják a környék fáit és “lelegelik” azokat. Videót is kaptunk!

hirdetés
fenyorigo_OrbanZoltan_jo
Általában a fákon is csapatokba verődve ülnek (Fotó: Orbán Zoltán, MME)

Évekkel ezelőtt több ezren választották a pécsi díszfákat, most egyelőre még csak pár százan lehetnek. A fenyőrigók északról, egész pontosan Észak-Európából költöztek le hozzánk, átmenetileg. Csapatokba verődve próbálják átvészelni a telet.

fenyorigo_elofordulas

Ezen a térképen jól látszik, hogy Pécsen már figyeltek meg fenyőrigókat

– Nem új keletű, hogy Pécset választják télen. Már korábban is megfigyeltük őket, ahogy  a város díszfáiról csipegették le a bogyókat. Most is ez történik – mondta Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pécsi irodavezetője.

A fenyőrigók több száz kilométert is repülhettek, mire megtalálták az igazi telelőhelyüket.

– Ezek a madarak északon rendszerint telepesekben fészkelnek, társaságkedvelő madarak, így télen is kisebb-nagyobb csapatokba verődve keresgélik táplálékukat. Ez nagyobb biztonságot nyújt a ragadozókkal, így például a pécsi belvárosba gyakran belátogató karvalyokkal és héjákkal szemben is.

Itt egy másik videó róluk:

Update:

Azóta már ragadozó madarat is megfigyeltek a környéken, aki körözött egyet az új “lakók” körül.