Megszépül a pécsi városfal

Nemsokára befejeződnek a munkálatok a pécsi történelmi városfalon, miután szakemberek állagmegóvási munkálatokat végeztek a rossz állapotban lévő szakaszokon. Sztojkovics Éva önkormányzati képviselő szerint ugyanakkor a városfal egy 15 méteres szakaszán szükség van még egy jelentősebb beavatkozásra.

hirdetés

Egyre jobb állapotba kerül a pécsi történelmi belvárost körülvevő városfal, miután az önkormányzat állagmegóvási munkálatokat végeztet a legveszélyesebb szakaszokon. Legutóbb a Kálvária úton közlekedők tapasztalhatták, hogy szakemberek dolgoznak az érintett részeken.

– A történelmi városfal érintett szakaszain a falból részben hiányzott a kötőanyag, a lehulló kövek miatt balesetveszélyessé váltak. Az Anna utcai csomópont és a bástya közötti falszakasz középső részén kisebb-nagyobb falhiányok voltak amiatt, hogy az egykori vályogtéglák és nem odaillő égetett téglák, bazaltkövek rendszeresen kihullottak, emellett a nagy mennyiségű csapadék is rongálta a felületet – adott tájékoztatást lapunknak Sztojkovics Éva, a terület önkormányzati képviselője.

várfal felújítás5

A kivitelezés első fázisában a szakemberek eltávolították a meglazult vakolatot és kődarabokat. A következő ütemben a Baranya Megyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Hivatala által kiadott engedélyben foglaltakat követve, kutatói szakfelügyelettel történik jelenleg a felső részen a falkorona helyreállítása, a megmaradt lőrések és pártanyílások régészeti dokumentálásával, helyenkénti újbóli, szakszerű kialakítása oda illő kőanyag és habarcs felhasználásával.

A politikus szerint ha az időjárás is engedi, akkor a kivitelezés ezen a héten lezárulhat. A város a munkálatokra a tavalyi évhez hasonlóan idén is 3 millió forintot fordít.