Megszépült Pécs egyik közismert temploma

Kedden adták át a Pálos templom teljesen felújított lépcsőjét, a harmincas években épült, a mecseki látképhez már szervesen hozzátartozó imahely immár újra régi fényében látható.

1937-ben adták át Pécsett a Pálos templomot, amely azóta is kifejezetten kedvelt a pécsiek körében. A templom lépcsője az elmúlt években elöregedett, a hívek is nehezen tudták megközelíteni az imahelyet. A kormány, Pécs önkormányzata, a Biokom, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa, a Boldog Özséb Alapítvány és a hívek támogatásával teljesen felújították, és kedden ünnepélyesen át is adták.

Az eseményen Csóka János pálos tartományfőnök megköszönte a támogatást és mindazok munkáját is, akik részt vettek a felújításban. Mint a pálos atya fogalmazott, a lépcső többek között az emberi erőfeszítést is szimbolizálja, de egyben a felfelé haladást, az Istenhez közelítést is mutatja.

Ünnepélyes keretek között adták át a templomhoz vezető lépcsőt

Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta, a pálos rend a városban mindig meghatározó volt, rendkívül fontos közösségépítő szerepet játszott. Nem véletlen, hogy tavaly meg is kapta az önkormányzat Pro Communitate, azaz a “közösségért” kitüntetését. Mint a polgármester fogalmazott, 80 éve áll itt a Pálos templom, amit a város megszeretett, a pálos atyák pedig jelentős közösségépítő munkát végeznek ma is.

Már a híveket várja a templom

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében felidézte a pálos rend történetét, s kiemelte: a harmincas években egy kivéreztetett országban volt olyan erő a pécsiekben, a pálos atyákban, hogy ezt a templomot felépítsék. Ehhez képest a kormány 16 millió forintos támogatása a 22,5 milliós lépcsőfelújításhoz nem is sok, de mégis fontos üzenete van az összefogásnak. Mint az államtitkár fogalmazott, amikor a Közel-Keleten a keresztények üldözése zajlik, nekünk itt a békében is felelősségünk van: üzenni kell a világnak, hogy a kereszténység él!

Az esemény végén a résztvevők ünnepélyesen átadták a megújult lépcsőt, amit Csóka János tartományfőnök áldott meg.

1936-ban kezdték el építeni a templomot (Fotó: Régi Pécs blog)
Magyar és pécsi
A Pálos rend mint az egyetlen magyar alapítású, máig is létező szerzetesrend szorosan kötődik Pécshez. A remeték első csoportjait Bertalan pécsi püspök szervezte közösségbe 1225 körül a Jakabhegyen, ahol épületet is biztosított számukra. Ürögben szintén volt templomuk, de ezek a török hódoltság alatt elpusztultak. A 18. században telepedtek le újra Pécsett, de rendjüket II. József feloszlatta. Pécsre az első világháború után tértek vissza, a Hunyadi úton 1936-ban kezdték el építeni templomukat, amelyet 1937-ben Zichy Gyula kalocsai érsek, korábbi pécsi püspök szentelt fel. A templom 40 méter hosszú, 15 méter széles, a bazilikák formavilágát idézi, Weichinger Károly tervezte. A rendet a kommunisták is feloszlatták 1950-ben, 1996-ban jött létre újra a Pálos Rendtartomány, amelynek Pécs a központja.

 

Hirdetés