Megszerezné Pécs a Csontváry-képet

Amilyen rövid időn belül lehet, a városvezetés elintézné, hogy a pécsiek is szemügyre vehessék Csontváry Kosztka Tivadar Traui tájkép naplemente idején című festményét. A mű az eddigi legmagasabb áron elárverezett festménynek számít hazánkban.

hirdetés

– Minden erőnkkel azon leszünk a következő időszakban, hogy rövid időn belül Pécsre kerülhessen Csontváry festménye, amely eleddig magángyűjteményben volt. Új tulajdonosával felvesszük a kapcsolatot, s gondoskodunk róla, hogy bizonyos időre kiállítsák a 240 millió forintért elkelt alkotást a többi pécsi kép között a múzeumban – mondta lapunknak Hoppál Péter, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke. Hozzátette: az önkormányzat azon is gondolkodott, hogy megvásárolja a képet, ám erre az örökölt adósságállomány csökkentése előtt nem tudott volna pénzt áldozni, inkább az alapvető feladatokra fordítják a pénzt. – A későbbiekben, ha megerősödik a város, talán már nem kell lemondanunk ilyen értékek végleges megszerzéséről sem – tette hozzá még.

Több mint száz év után került elő…

A Traui tájkép naplemente idején című képet a művész a Horvátországhoz tartozó Trogirban (Trau) festette 1899-ben. A Traui ciklus alkotásai közül négy darab a napszakok és égtájak szerint mutatja be a Nap útját, az ötödik kép pedig mindezek szintéziseként fogható fel. Az öt festmény együtt bemutatja az alkotó tér-idő-fény filozófiáját.

Hoppál Péter elmondta, Pécs számára is megtiszteltetés, hogy a művész munkái vezetik az árveréseket. Mint emlékeztetett rá, az eddigi magyar árverési rekordot Csontváry egy másik alkotása, a Szerelmesek találkozása (Randevú) tartotta, amelyért 2006-ban – szintén 80 millió forintos induló árról – 230 millió forint adtak.

– Minden egyes Csontváry-képpel kapcsolatos aukció növeli a város jó hírnevét, újabb és újabb turistákat csábít Pécsre. Éppen ezért a januártól városi fenntartásba kerülő múzeum fejlesztése a jövőben nem lehet vita tárgya – magyarázta a következő időszak terveit az elnök.

A tervek szerint – mondta Hoppál Péter – a Csontváry-életműnek helyet adó, a jelenleg a Pécsi Egyházmegye tulajdonában álló ingatlant első lépésben már 2013-ban felújítják az Új Széchenyi Terv keretein belül. A leromlott állapotú homlokzat teljes mértékben, az udvar és a belső terek pedig részben újulnak meg így.

– Az utóbbi időben egyre többen kíváncsiak a múzeumra, ez pedig a mi számunkra azt jelenti, hogy különös odafigyeléssel kezeljük ezt a közös értékünket – tette hozzá Hoppál Péter.

Azt mondta még, hogy mivel Csontváry neve mindenhol jól cseng, igyekeznek majd kihasználni minden további lehetőséget Pécs és a múzeum népszerűsítésére, fejlesztésére.

[frame]A nővér ajándéka volt

A 33,5-szer 66,5 centiméteres, 1899-ben készült festményt Kosztka Irén, a festőművész nővére ajándékozta munkaadójának, Geist Gáspárnak, hálából azért, mert nagyra tartotta az akkor még nem elismert testvére festészetét. Geist Gáspár a művet 1951-ben a Szépművészeti Múzeum Új Magyar Képtárában helyezte letétbe, majd 1965-ben unokahúgához, Osztroluczky Pálnéhoz került. A festmény 1990-ig volt a család tulajdonában, azóta egy budapesti magángyűjteményben őrizték. Az immár ötdarabos Traui ciklus képei közül egyébként egy van a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában, a többi magángyűjteményeket gyarapít.

[/frame]