Megszereztük az új Sportközpont látványterveit!

A sportközpont bejárata így fog kinézni

Már javában tart a leendő pécsi sportközpont tervezése és előkészítése, a fejlesztési elképzeléseket már véglegesítették is. A két versenymedencés uszodát, atlétikapályát, hatalmas sporttereket- és pályákat, valamint egy fedett élményfürdőt és egy nyitott strandot is magában foglaló új Szabadidő- és Sportközpont tervei lenyűgözően festenek.

Mindenki tűkön ülve várja már, hogy elkészüljön az új pécsi Szabadidő- és Sportközpont, és ugyan a több mint nagyszabású beruházás még csak kezdeti stádiumban van, lapunk már hozzá is jutott a párját ritkító intézmény véglegesített fejlesztési terveihez.

uszoda belső
Az uszoda belseje valahogy így fog festeni

Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy az új Szabadidő- és Sportközpont terve egyáltalán nem új keletű elképzelés, hiszen 2011-ben már egyszer beadtak egy pályázatot, amelyben egy hasonlóan hatalmas és multifunkcionális mozgásközpont megépítéséhez szerettek volna forrásokat találni, azonban az a projekt abban a formában mégsem talált gazdára.

A sportközpont bejárata így fog kinézni
A sportközpont bejárata így fog kinézni

Négy évvel később viszont, 2015 májusában, a miniszterelnök pécsi látogatásakor az intézmény terve új életre kelt, és a Modern Városok Program keretein belül zöld utat kapott. Ekkor konkretizálódott az is, hogy az állami finanszírozású Nemzeti Kosárlabda Akadémia mellett egy új, többfunkciós, hosszú távon fenntartható sportcsarnok épüljön, amelyhez két sport- és tanmedencét is magában foglaló uszoda, valamint egy ahhoz kapcsolódó élményfürdő is csatlakozhat. Utóbbi épp a pécsi polgárok kérésére – ahogy az kiderült a Pécs2020 konzultációból is –, akik évek óta emlegetik már, hogy mennyire jó lenne egy új uszoda és élményfürdő a városban.

Vári Attila kifejtette, hogy míg a modernnek nem nevezhető Hullámfürdő a két fúrt kútja jóvoltából fenntarthatósági szempontból kivételes, megközelíthetősége és bővíthetősége viszont problémás. Az új sportközpont viszont az Expo Center melletti 11 hektáros területen tökéletesen megközelíthető lesz, a strandolni vagy úszni vágyók pedig garantáltan el fognak férni. A Sport- és Szabadidőközpontban lesz egy fedett 50 méteres, 10 pályás sportmedence – amely mellett egy 1500 fős, bővíthető lelátó is helyet kap –, valamint egy 25 méteres medence is, emellett egy wellness részlegben szaunázhatunk is. A vizes rész nyáron strandként is működik majd, de a melegebb medencékben télen is lubickolhatunk, a nagy medence mellett pedig majd bajnoki vízilabdameccseken is szurkolhatunk csapatunknak.

A sportcentrum aulája nem semmi
A sportcentrum aulája nem semmi

Persze nem csak a strandolásról szól az új komplexum, hiszen egy három kosárlabdapálya-méretű edzőcsarnok is épül majd itt, amelyből több kisebb edzőterem is nyílik, ahol különböző küzdősportokat űzhetnek majd az érdeklődők, vagy akár aerobikozhatnak, röplabdázhatnak, teremfocizhatnak is.

Az edzőcsarnok mellett természetesen épül egy úgynevezett „centerpályát” tartalmazó sportcsarnok. Ez a pálya három részre lesz osztható mobil falak segítségével, alapvetően bármilyen arra alkalmas sporteseménynek teret adhatnak itt, legyen az edzés, vagy nemzetközi verseny, egy nagy koncert, vagy épp – ha minden jól megy – a Pécsen megrendezendő olimpiai tollas- és kosárlabdatornák. A centerpálya körül egy 6000 főre tervezett – de szintén bővíthető – lelátót is találhatunk majd.

A szabad ég alatt is űzhetjük kedvenc sportjainkat, a csarnok mellett ugyanis épül majd egy komplett atlétikapálya, több „dühöngőben” is kiélhetjük mozgásvágyunkat, de persze készülnek röplabda- és kosárpályák is. Bárki használhatja majd a kültéri pályákat, a legnépszerűbb szabadtéri sportok szerelmesei tehát oda lesznek az örömtől.

Vári Attila elmondta, hogy a Lauber Dezső Sportcsarnok befogadóképességénél az új intézmény jóval több helyet tud majd nyújtani a sportolni vágyóknak, ami azért rendkívül fontos, mivel hatalmas igény mutatkozik a régióban a szervezett sportolásra, legyenek azok a mindennapos testneveléssel, egyetemi testneveléskurzusokkal, vagy épp a pécsi sportcsapatok tevékenységével kapcsolatosak.

hirdetés

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Annyi ebben a cikkben a feltételes mód, hogy én már eleve szkeptikus vagyok. Ez a létesítmény kb. úgy fog épülni, ahogy a magasház bontódik… Mellesleg meggyőződésem, hogy a közeljövőben még semmilyen aquapark nem fog épülni Pécsen, mert az az orfűi aquaparkot azonnal tönkretenné és nyilván ezt az építtetők anno kilobbizták maguknak.

  2. “A vizes rész nyáron strandként is működik majd, de a melegebb medencékben télen is lubickolhatunk” A két fedett medencére szükség van, de ez nem strand, mégkevésbé Aqua Park. Milyen melegebb medencékről van szó? Ezek a szabadtéren vannak? Kicsit részletesebb ismertetést kérnénk a vizes létesítményekről, mert a város lakói ezeket várják igazán.

Comments are closed.