Kilőtték a szökött farkast

Egy európai szürke farkas pár. Az eltűnt állat is ilyen.

Szombaton megszökött egy farkas a jelenleg is épülő új pécsi állatkertből. Az állat egy napig járta a Mecseket, mígnem vasárnap Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója éles lőszerrel kilőtte a Tubes mellett.

FRISSÍTVE (17:01):

November 1-én pár perccel 17 óra előtt Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója személyesen terítette le az állatkertből szombaton megszökött szürke farkast.

Az állatot a Tubes és a Lapis környékén vették észre turisták, akik szóltak a rendőrségnek, ők pedig azonnal riasztották az állatkertet. Szatyor Miklós és az illetékesek a helyszínre érkeztek, ahol megtalálták a farkast. A terv az volt, hogy kábító lövedékkel lövik meg, de mivel túlságosan távol voltak az állattól, ezért nem tudták megkockáztatni, hogy egy célt tévesztett lövedék elriasztja. Úgy döntöttek tehát, hogy éles lőszerrel lövik ki a farkast, Szatyor Miklós pedig így is tett, lelőtte a ragadozót.

A döntés mögött az állt, hogy a kábító lövedékek csak 10 méteren belül pontosak, a farkast üldöző csapat pedig 50 méternél nem tudott közelebb kerülni a fenyegetően vicsorgó állathoz, ráadásul nagyon gyorsan sötétedett is. Szatyor Miklós lapunknak elmondta, hogy nem tudták megkockáztatni, hogy az állat még egy napig kóboroljon a környéken. Hozzátette, hogy nagyon sajnálja az esetet, de nem tudtak mit tenni.

Szatyor Miklós elmondta, hogy ugyan a farkasok kerítése fél méterrel magasabb, mint amit a jogszabályok előírnak, ezután az eset után még komolyabb biztonsági szigorításokat fognak eszközölni az állatok kifutóján.


 

FRISSÍTVE (11:29):

Semmi értelme tovább keresni a szombat reggel elszabadult szürke farkast – mondta lapunknak Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója. Egész éjjel és hajnalban is kutatták az állat nyomát, de nem találták. Lámpákkal világították az erdőt, hátha az állat szeme megcsillan a fényben, de semmi. Emellett csalikat is elhelyeztek a az állatkert környékén, de azok érintetlenek maradtak az éjszaka során. Az igazgató elmondta, hogy abban bíztak, hogy hátha az állat az éjjel visszatér társaihoz – hiszen a farkasok falkában élnek – de nem így lett. Jelenleg kilométerekre lehet az állatkerttől, de akár Pécstől is. Most már csak abban bíznak, hogy valaki valahol meglátja az elkóborolt farkast, és szól a rendőröknek.


 

SZOMBATON TÖRTÉNT


 

FRISSÍTVE (18:26):

Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója azonban lapunknak elmondta, hogy van esély arra, hogy a kóborló állat betéved a városba, ugyanis a farkas állatkertben nőtt fel, hozzá van szokva a városi környezethez és az emberekhez, nem fél tőlük, ezért tehát Pécset is ismerős terepnek hiheti. Az állat tehát nem élt soha vadon, a viselkedése épp ezért kiszámíthatatlan, hiszen a vadon élő társaihoz képest aligha bújik majd el, ha meglátja az embereket.

A legfontosabb azonban továbbra is az – hangsúlyozta – hogy ha valaki találkozik a farkassal, az ne próbálja meg befogni vagy megetetni, ne közelítse meg, ne lépjen vele semmilyen kontaktusba, csak szemmel kövesse nyomon az állatot, és azonnal hívja a rendőrséget.


FRISSÍTVE (17:37):

Hol él az európai szürke farkasról (latinul a canis lupus lupusról), avagy az eurázsiai farkas?

A szürke farkas szerte a világban nagyon elterjedt állat, az ember után a legnagyobb területet meghódító emlősök. Nagyon alkalmazkodó állat, épp ezért természetes élőhelyét nehéz körbehatárolni, a legtöbb éghajlati viszonyhoz képes idomulni. Nem csak Észak-Amerika, hanem Eurázsia északi területeinek meghatározó csúcsragadozója is, kis számban pedig Közép-Amerikában, Észak-Afrikában és Dél-Ázsiában is fellelhetők.

farkas térkép
A szürke farkas (canis lupus lupus) elterjedése Európában

Számunkra viszont a legfontosabb az – mint azt a fenti térkép is mutatja – hogy Magyarországon nem igazán élnek ilyen állatok, viszont Szlovákiában, Romániában, és Ukrajnában is szép számmal akad belőlük.

Ez persze nem jelenti azt, hogy itthon egy farkas sem él, hiszen legutóbb például – kicsit több mint egy éve – a Zempléni-hegységben láttak többször is ilyen nagyragadozót. A hegységben kóborló farkasok például gímszarvasokra és muflonokra jelentettek veszélyt. Emellett pedig az Aggtelek és a Bükk-hegység környékén is találkoztak már az állattal.

Az európai szürke farkas egyébként 2001 óta fokozottan védett állatnak számít hazánkban, azaz a délről és északról átkóborolt egyedeket nem lövik ki automatikusan.


FRISSÍTVE (15:30): 

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészetének igazgatója a pécsi állatkertből megszökött farkas miatt bizonytalan időre erdőjárási tilalmat rendelt el a Pécs környéki erdőkben.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a farkas ügyében továbbra sem adott ki közleményt.


FRISSÍTVE (14:10):

Az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós délután 14 órakor tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a farkas most pénteken érkezett. Az igazgató megerősítette a hírt, miszerint az állat szombaton reggel fél 10 környékén szökött meg, majd hozzátette, hogy 10 óra tájékában még az állatkert területén tartózkodott, de onnan nagyon gyorsan elrohant.

Az állatot ezután a parkerdő területén – a Dömörkapunál – még látták turisták.

Szatyor Miklós nyilatkozik az eltűnt farkas ügyében
Szatyor Miklós nyilatkozik az eltűnt farkas ügyében

A farkas a jogszabályoknak és előírásoknak megfelelő – több mint 3 méter magas – kifutójából eredt útnak. A kifutó kerítésében 10 szál villanypásztor húzódik, a kerítés teteje pedig 45 fokban dől befelé, ennek ellenére az állat mégis ki tudott mászni. A farkast a villanypásztor ugyan megcsapta, ez azonban nem tántorította el a szökéstől – mondta Szatyor. Az állatkert egyik gondozója hallotta és látta az eseményt, beszámolója alapján a villanypásztor ütéseitől az állat csak még jobban el akart menekülni helyéről.

Az 50 kilogrammot nyomó európai szürke farkas nagyjából akkora, mint egy német juhász, és Szatyor elmondása szerint egy éjszaka alatt akár 50 kilométert is képes megtenni.

Egy európai szürke farkas pár. Az eltűnt állat is ilyen.
Egy európai szürke farkas pár. Az eltűnt állat is ilyen.

Az állatkert igazgatója megerősítette, hogy a farkas szelíd, eddig nem vadászott, de az ösztönei működnek. Azt azonban hangsúlyozta, hogy ennek ellenére az, aki látja, ne próbálja meg befogni, hanem hívja a rendőrséget.


FRISSÍTVE (13:00):

Olvasónk fotózta: a rendőrség helyszínen lévő nyomozói kihallgatták Szatyor Miklóst, a pécsi állatkert igazgatóját.

szökött farkas


1995-ben egy farkas elszabadult az állatkertből és a Mecsekben megölt egy unokájára vigyázó nagymamát. Akkor egy nap alatt megtalálták, a PTE Műszaki és Informatikai Kar parkjában lőtte ki egy mesterlövész.


FRISSÍTVE (12:35)

A kutatócsoportnak sikerült meghatároznia a farkas helyét, a szakértők szerint a Hotel Mediterrán környékén lehet. Ennek ellenére fennáll a veszélye annak, hogy nem kerül elő – tudtuk meg.

Helyszíni tudósítónk megtudta, hogy a szökött állat egyike annak a három farkasnak, melyek tegnap (október 30-án) érkeztek az állatkertbe. A szökött farkas szelíd, nem fél az emberektől, épp ezért közel merészkedhet a kirándulókhoz. Aki farkaskutyára hasonlító állatot lát az erdőben, messzire kerülje el!

A farkas – mivel szelíd – nem valószínű, hogy tud vadászni.

A kellemes őszi időnek köszönhetően sokan kirándulnak a Mecsekben, a szökött állat híre pedig – mint megtudtuk – futótűzként terjed. A pécsiek sorra hívogatják túrázó ismerőseiket, mindenki aggódik szeretteiért.

Olvasói fotó: turisták a Mecsekben
Olvasói fotó: turisták a Mecsekben

Érdekesség: Ma, október 31-én ünneplik a Farkasok névnapjukat.


FRISSÍTVE (12:20):

Megtudtuk: a farkas 9 és fél 10 körül szökött meg, ezt pedig már akkor jelentették is a rendőrségnek.

Turisták, és egy rendőr is a legutóbb a vidámpark környékén látták az állatot, jelenleg pedig a Dömörkapunál keresik. Azt azonban érdemes tudni, hogy ha egy ilyen farkas megszökik, akkor nagyon gyorsan nagyon nagy távokat tud megtenni. Ez alapján az is elképzelhető, hogy már nem is a parkerdő térségében van az állat.


Korábban írtuk:

A Biokom Facebook-oldalán megjelent közlemény így szól:

“Közvetlen életveszély a pécsi parkerdőben
Kedves Pécsi Polgárok! A pécsi állatkertből megszökött egy farkas. Ezúton kérünk mindenkit, hogy aki Pécsi Parkerdő területén jelenleg kirándul AZONNAL hagyja el területet. Kérjük, hogy aki tud olyan családtagról, barátról, ismerősről, aki az említett térségben tartózkodik, értesítse őket mihamarabb. A terület kiürítése folyamatos, a BIOKOM Nonprofit Kft. parkerdei részlegének munkatársai a helyszínen figyelmeztetik az ott kirándulókat. A  rendőrség és a helyi vadásztársaság munkatársai is nagy erőkkel vonultak ki a Mecsek déli oldalára.”

Kerestük az állatkert igazgatóját, Szatyor Miklóst, aki az ügyben nem nyilatkozott lapunknak.

A rendőrség szóvivője annyit közölt a Pécsma.hu-val, hogy nemsokára kiadnak egy közleményt az eltűnt farkas esetével kapcsolatban.

31 HOZZÁSZÓLÁS

 1. 1) Elítélem Pécs Város Önkormányzatát, akik az Állatkert igazgatói posztjára olyan pályázatot hagytak jóvá és támogattak, amelynek Szatyor Miklós megfelelt ! Elítélem azokat, akik ezt a kiírást megfogalmazták és a Közgyűlés elé terjesztették. Kíváncsi lennék, hogy vajon milyen végzettségnek, képzettségnek, szakmai tapasztalatnak kellett megfeleli ahhoz, hogy Szatyor Miklós, mint szenvedélyes vadász legyen a pécsi állatkert igazgatója ? Az, aki nagyobb távolságról, távcsöves puskával, magaslesről leli örömét a vadon élő állatok “gyérítésében”, vajon a legalkalmasabb személy-e arra, hogy egy nagy értéket képviselő, felújítás alatt álló állatkert igazgatója legyen ?
  2) Elítélem Szatyor Miklóst és az Önkormányzatot, hogy az Állatkertnek nem biztosít olyan felszerelést (altató puskát) ami nem csak tíz méterről, hanem nagyobb távolságban is hatásosan használható !
  3) Elítélem Szatyor Miklóst, mint Állatkert Igazgatót azért, mert nyilvánvalóan nem volt tisztában a veronai (küldő) állatkert tartási körülményeivel, és – ez már szakmai kérdés – nem volt tisztában azzal, hogy egy fiatal farkas milyen tartási körülmények közül képes megszökni !
  4) A “rettenetes fenevad”- nak ill. ragadozónak titulált szegény fiatal farkas állatkertben született, így sohasem volt módja és lehetősége pl. megtanulni vadászni, önmagát ellátni…Eddigi életében is gondozók, emberek vették körül, akik táplálták és óvták.
  5) Vitéz Szatyor Miklós igazgató végképp alkalmatlan posztja betöltésére, ha 50 lépésre egy ilyen állattal szembekerülve nem az a reakciója, hogy hogyan lehetne közelebb hívni, befogni ( a puskáján kívül ilyen eszköz nem volt nála), hanem kissé sárgás nadrággal, a nagyközönséget védő misszióját betöltve, egyben vadászösztöneinek engedelmeskedve, a farkaskölyköt európai módszer szerint foglyul ejtette, azaz sorozat-lövéssel leterítette….
  6) Nem ismerem az összeget, amennyiért ez a farkaskölyök hozzánk került, de állampolgárként remélem, hogy ez nem az Állatkert veszteséglistáján, hanem Szatyor Miklós fizetési listáján fog megjelenni, mindazon már korábban, az uralkodása alatt elpusztult állatok értékével egyetemben, melyek szintén az ő gondatlanságának rovására írhatóak.
  7) A DN-ben megjelent cikk íróját, minden nagyrabecsülésem mellett, feladata betöltésére alkalmatlannak tartom, különösen ami a korábbi hivatkozásokat illeti, melyek nem felelnek meg az igazságnak….ehhez képest Szatyor Miklós “őszinte sajnálkozása” már csak hab a tortán…
  8) Végül szeretnék gratulálni Szatyor Miklósnak, akinek az eddigi trófea-gyűjteményébe most már egy farkas is beleszámít ! Vajon a következőkben még mennyi, a saját maga vezette Állatkertből szökött állattal fog végezni ???? És a lakosság minden alkalommal meg lesz mentve, Szatyor Miklós pedig egyenesen a mennyekbe száll a környék legfőbb védelmezőjeként…
  9) Elítélem Szatyor Miklóst, aki a megfelelő tartási körülmények kialakítása előtt fogadja az Állatkert részére beszerzett újabb és újabb állatokat, miközben az Állatkert felújítása, bővítése folyik olyan ütemben, ahogy…csak ebből teremtődhet olyan káosz, hogy egyik-másik állat elpusztul…..vagy megszökik.
  10) Tisztelettel kérem Pécs Város Önkormányzatát, hogy az ügy kapcsán pártatlan, gondos és körültekintő vizsgálatot indítson az Állatkert gazdálkodása, működtetése, személyi feltételrendszere, felszereltsége és a felújítás menete vonatkozásában, és a vizsgálat eredményéről tájékoztassa a város polgárait !!!

 2. “Az állatkert igazgatója megerősítette, hogy a farkas szelíd, eddig nem vadászott, de az ösztönei működnek.”
  Én úgy tudom, hogy a farkas kerüli az embert.
  Barbár dolog volt kilőni de egyszerűbb, mint túljárni a farkas eszén és befogni.

 3. Talán azért tudja így ez a valaki, mert van olyan pécsi média, aki bizony úgy hozta le, hogy szívroham volt. Ne ezt az illetőt hibáztasd. Azt írta le, amit olvasott!

 4. Azért az tényleg érdekes és elgondolkodtató, hogy Olaszországból idehozatták ezt a szerencsétlen farkast (élt Magyarországon 1 napot) és nem tudják, hogy mi a neme! Ha valami veszek vagy ajándékba kapok, az le van hivatalosan papírozva. Akkor miért nem tudták, hogy mit hozattak ide Pécsre? Ebben a városban nagyon nem jön össze (hirtelen egy hét leforgása alatt) az állatvédelem bizonyos helyeken…..

 5. szegény állat nem ezt érdemelte. kábítólövedékkel kellett volna kilőni.
  és nem mellesleg pénteken érkezett állatot a kifutóba még nem rakunk ki,
  hanem míg megszokja az új helyet s a gondozókat, addig kennel. kedves
  Szatyor Úr ezt nem kellett volna esetleg tudniuk ott a pécsi
  állatkertben mellesleg? aztán meg szegény állat fázik rá hát gratulálok.

 6. Eddig sem frekventáltam a pécsi állatkertet, mert minősíthetetlen körülmények között voltak tartva az állatok, de azt hiszem ezek után a felújított verzióra sem leszek kíváncsi.

 7. L’Obasso orulok, hogy egyetertunk a vadaszattal kapcsolatban, es megertem, hogy azt gondolod, hogy fontos szerepe van az allatkerteknek a veszelyeztetett fajok megmenteseben. Nyilvanvaloan rengeteg penzt koltenek arra, hogy ezt a nezetet erositsek, hiszen komoly uzleti erdekuk fuzodik hozza. Sajnos, a legujabb fuggetlen kutatasok statisztikai azt mutatjak, hogy ez a nezet a valosaggal teljesen ellentetes. (Angolul peldaul itt: http://www.hsi.org/news/news/2010/04/aza_critique_042210.html). A veszelyezetett fajok egyedeibol csak elenyeszo egyedet engednek vissza termeszetes elohelyukre, mar csak azert is, mert, ahogyan azt Te is belatod, az allatkertekben felnevelt allatok nincsenek felkeszulve arra, hogy ongfenntartok legyenek. A kornyezetettudatossagra es legfokeppen az empatiara es allatok iranti erzekenysegre pedig nem fogsagban, a termeszetes elohelyukbol kiszakitva sokkal hatekonyabban lehet nevelni a gyerekeket. Ezt ma mar multimedias eszkozokkel peldaul sokkal jobban meg lehet oldani. Panamaban peldaul jartam egy olyan biodiverzitas muzeumban, ahol makettek es oriasi kivetitok segitsegevel mutattak be a helyi fauna kifejlodeset. Fantasztikus egy 3D-s kivetites (eszmeletlen video itt: https://www.youtube.com/watch?v=Py3y2Dk4Bus), de egy egyszeru termeszetfilm is megteszi.
  Sajnos, nem igaz, hogy az allatok 100 szazeleka fogsagban szuletett volna. Befogasok meg mindig vannak. Nem mondom, hogy engedjek szabadon a jelenleg fogsagban elo allatokat, ennek nem lenne ertelme. De, mintahogy peldaul mar Costa Rica is megtette azt, be lehet tiltani az allatkerteket es gondoskodni lehet eletuk vegeig a meg raboskodo allatokrol. (http://www.hirarena.com/ne-menjenek-az-allatkertekbe_1070). Egyszoval: aki valoban szereti az allatokat, az nem tamogatja a fogsagban tartasukat, vagy barmi mas modon valo kihasznalasukat.

 8. Ha Budapesten vagy környékén tűnt volna el addig keresnék míg meg nincs. Hogy engedjem a Mecsek oldalban a kertbe a gyerekeket játszani, iskolába menni…….stb?

 9. Az állatkertek elleni gyűlöletkampányodban egyetlen másodpercre se hátráltasson, hogy a mai modern állatkertekben tartott állatok gyakorlatilag száz százaléka fogságban született, a vadonban éhen pusztulna, tehát nekik az állatkert nem börtön, hanem a létfenntartás egyetlen módja. Arról nem beszélve, hogy rengeteg állatfaj gyakorlatilag annak köszönheti a fennmaradását, hogy állatkertekben sikerrel szaporítják, és az így született példányokat sikerrel integrálják a vadonba. Tisztában vagyok vele, hogy az “igazi” állatvédők ennek vitatják a sikerét, de ettől eltekintve is fontos szerepet játszanak a környezettudatosságra nevelésben. Eléggé véget ért már szerencsére az a kor, amikor az állatkert azt jelentette, hogy cilinderes urak csapkodták a vadbefogott csimpánz ketrecén a rácsot a sétapálcával hétvégi programként, hidd el.
  A vadászatról szóló véleményeddel viszont teljesen egyetértek, idióta, primitív emberek faszméregetésének tartom, és zéró toleranciával tiltanám be az egész világon. (A sportvadászatot legalábbis, azt el tudom fogadni, hogy adekvát ragadozóállomány hiányában minimális ritkítás indokolt lehet).

 10. Szimpatikus vélemény, sokban egyet értünk! Már csak azt nem értem, ha nem keresik,s továbbra is lezárva tartják az erdőket, akkor honnan várják a bejelentéseket? Turisták ha minél többen mennek az erdőbe nagyobb eséllyel látják! De lehet, jobb is így annak a farkasnak!

 11. Miert kellene kiloni a farkast? Miert nem lehet egyszeruen elaltatni altato lovedekkel? Es egyaltalan: Miert nem beszelunk a legfontosabb temarol: ha nem lennenek allatkertek, (azaz eletfogytiglani bortonok artatlan lenyeknek csupan azert, hogy mi bamulhassuk oket), most nem kellene ezzel a “problemaval” foglalkozni, es most szazreket kolteni a keresesre. A muflonokra es gimszarvasokra pedig a cikk utalasaval ellentetben nem a farkasok, hanem a vadaszok jelentik a legnagyobb veszelyt.

 12. Ha jól emlékszem öt ember sérült meg akkor. Én egy fél órát harcoltam a farkassal, hogy segítsek egy nőn és az általa kisért nagyon vérző kisgyereken. Durva volt.

 13. És hol van az a nagy erőkkel kivonuló erdészet,rendőrség??? Itt lakom az állatkerttől 15 percre. Sok gyerekes családdal egyetemben. Kiránduló övezet. Sehol senki. Mármint aki szólna, hogy vigyázzanak, mert ……És még egy fontos kérdés…..Hogyan szándékoznak kilőni???? Remélhetőleg altató lövedékkel!! Erről kaphatnánk tájékoztatást???!!!

 14. Oh, mar értem… A hölgy, akinek a mit álmodtált-t címeztem, törölte az okos kommentjét, miszerint szívrohamott kapott a nagymama…

 15. Hol vannak a rendőrhelikopterek a tek a katasztrófa védelem találják már meg komolyan nincs ekkora a mecsek
  10 óra óta !!

 16. Továbbra sem tisztázott az sem, hogy 1995-ben hogyan szabadulhatott ki a
  ketrecéből egy farkas, amely széttépett egy öregasszonyt, illetve egy
  kisgyereket is több helyen megmart. Piroskát egyébként egy közeli
  lakótelep mellett lőtték le a rendőrök. A rendőrség az állat gondozóját
  vélte egyszemélyi felelősnek, ezért foglalkozás körében elkövetett,
  halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, valamint többrendbeli,
  maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetéssel
  gyanúsították.

 17. Ha szerinted a nyak harapását és az egyik unoka 8 órás arcműtétjét szívrohamnak nevezed akkor el vagy tájolva.

 18. Nem félünk a farkastól, Goethe János Farkastól, nem esz meg, csak megkóstol!

 19. Igen, tekintve, hogy a fenti esetben anno a nagymama az ijedtségtől szívrohamot kapott és sajnos abba halt bele. Tehát az állat csak közvetve tehet róla. Csak úgy kevéssé lenne szenzációhajhász a cikk…

 20. Akkor az unokájával sétáló nagymama szomorú kázusa, elkerülte a figyelmed… De, gondolom az “egyedi eset” lehetett (szerinted!?). 😛

 21. Hol vannak a rendőrség,vagy mások ,akik tájékoztatnák a kiránduló embereket??? Ugyanis egy ismerősöm fia arra kirándul és sehol senki!!

Comments are closed.