Kilőtték a szökött farkast

Egy európai szürke farkas pár. Az eltűnt állat is ilyen.

Szombaton megszökött egy farkas a jelenleg is épülő új pécsi állatkertből. Az állat egy napig járta a Mecseket, mígnem vasárnap Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója éles lőszerrel kilőtte a Tubes mellett.

hirdetés

FRISSÍTVE (17:01):

November 1-én pár perccel 17 óra előtt Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója személyesen terítette le az állatkertből szombaton megszökött szürke farkast.

Az állatot a Tubes és a Lapis környékén vették észre turisták, akik szóltak a rendőrségnek, ők pedig azonnal riasztották az állatkertet. Szatyor Miklós és az illetékesek a helyszínre érkeztek, ahol megtalálták a farkast. A terv az volt, hogy kábító lövedékkel lövik meg, de mivel túlságosan távol voltak az állattól, ezért nem tudták megkockáztatni, hogy egy célt tévesztett lövedék elriasztja. Úgy döntöttek tehát, hogy éles lőszerrel lövik ki a farkast, Szatyor Miklós pedig így is tett, lelőtte a ragadozót.

A döntés mögött az állt, hogy a kábító lövedékek csak 10 méteren belül pontosak, a farkast üldöző csapat pedig 50 méternél nem tudott közelebb kerülni a fenyegetően vicsorgó állathoz, ráadásul nagyon gyorsan sötétedett is. Szatyor Miklós lapunknak elmondta, hogy nem tudták megkockáztatni, hogy az állat még egy napig kóboroljon a környéken. Hozzátette, hogy nagyon sajnálja az esetet, de nem tudtak mit tenni.

Szatyor Miklós elmondta, hogy ugyan a farkasok kerítése fél méterrel magasabb, mint amit a jogszabályok előírnak, ezután az eset után még komolyabb biztonsági szigorításokat fognak eszközölni az állatok kifutóján.


 

FRISSÍTVE (11:29):

Semmi értelme tovább keresni a szombat reggel elszabadult szürke farkast – mondta lapunknak Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója. Egész éjjel és hajnalban is kutatták az állat nyomát, de nem találták. Lámpákkal világították az erdőt, hátha az állat szeme megcsillan a fényben, de semmi. Emellett csalikat is elhelyeztek a az állatkert környékén, de azok érintetlenek maradtak az éjszaka során. Az igazgató elmondta, hogy abban bíztak, hogy hátha az állat az éjjel visszatér társaihoz – hiszen a farkasok falkában élnek – de nem így lett. Jelenleg kilométerekre lehet az állatkerttől, de akár Pécstől is. Most már csak abban bíznak, hogy valaki valahol meglátja az elkóborolt farkast, és szól a rendőröknek.


 

SZOMBATON TÖRTÉNT


 

FRISSÍTVE (18:26):

Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója azonban lapunknak elmondta, hogy van esély arra, hogy a kóborló állat betéved a városba, ugyanis a farkas állatkertben nőtt fel, hozzá van szokva a városi környezethez és az emberekhez, nem fél tőlük, ezért tehát Pécset is ismerős terepnek hiheti. Az állat tehát nem élt soha vadon, a viselkedése épp ezért kiszámíthatatlan, hiszen a vadon élő társaihoz képest aligha bújik majd el, ha meglátja az embereket.

A legfontosabb azonban továbbra is az – hangsúlyozta – hogy ha valaki találkozik a farkassal, az ne próbálja meg befogni vagy megetetni, ne közelítse meg, ne lépjen vele semmilyen kontaktusba, csak szemmel kövesse nyomon az állatot, és azonnal hívja a rendőrséget.


FRISSÍTVE (17:37):

Hol él az európai szürke farkasról (latinul a canis lupus lupusról), avagy az eurázsiai farkas?

A szürke farkas szerte a világban nagyon elterjedt állat, az ember után a legnagyobb területet meghódító emlősök. Nagyon alkalmazkodó állat, épp ezért természetes élőhelyét nehéz körbehatárolni, a legtöbb éghajlati viszonyhoz képes idomulni. Nem csak Észak-Amerika, hanem Eurázsia északi területeinek meghatározó csúcsragadozója is, kis számban pedig Közép-Amerikában, Észak-Afrikában és Dél-Ázsiában is fellelhetők.

farkas térkép
A szürke farkas (canis lupus lupus) elterjedése Európában

Számunkra viszont a legfontosabb az – mint azt a fenti térkép is mutatja – hogy Magyarországon nem igazán élnek ilyen állatok, viszont Szlovákiában, Romániában, és Ukrajnában is szép számmal akad belőlük.

Ez persze nem jelenti azt, hogy itthon egy farkas sem él, hiszen legutóbb például – kicsit több mint egy éve – a Zempléni-hegységben láttak többször is ilyen nagyragadozót. A hegységben kóborló farkasok például gímszarvasokra és muflonokra jelentettek veszélyt. Emellett pedig az Aggtelek és a Bükk-hegység környékén is találkoztak már az állattal.

Az európai szürke farkas egyébként 2001 óta fokozottan védett állatnak számít hazánkban, azaz a délről és északról átkóborolt egyedeket nem lövik ki automatikusan.


FRISSÍTVE (15:30): 

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészetének igazgatója a pécsi állatkertből megszökött farkas miatt bizonytalan időre erdőjárási tilalmat rendelt el a Pécs környéki erdőkben.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a farkas ügyében továbbra sem adott ki közleményt.


FRISSÍTVE (14:10):

Az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós délután 14 órakor tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a farkas most pénteken érkezett. Az igazgató megerősítette a hírt, miszerint az állat szombaton reggel fél 10 környékén szökött meg, majd hozzátette, hogy 10 óra tájékában még az állatkert területén tartózkodott, de onnan nagyon gyorsan elrohant.

Az állatot ezután a parkerdő területén – a Dömörkapunál – még látták turisták.

Szatyor Miklós nyilatkozik az eltűnt farkas ügyében
Szatyor Miklós nyilatkozik az eltűnt farkas ügyében

A farkas a jogszabályoknak és előírásoknak megfelelő – több mint 3 méter magas – kifutójából eredt útnak. A kifutó kerítésében 10 szál villanypásztor húzódik, a kerítés teteje pedig 45 fokban dől befelé, ennek ellenére az állat mégis ki tudott mászni. A farkast a villanypásztor ugyan megcsapta, ez azonban nem tántorította el a szökéstől – mondta Szatyor. Az állatkert egyik gondozója hallotta és látta az eseményt, beszámolója alapján a villanypásztor ütéseitől az állat csak még jobban el akart menekülni helyéről.

Az 50 kilogrammot nyomó európai szürke farkas nagyjából akkora, mint egy német juhász, és Szatyor elmondása szerint egy éjszaka alatt akár 50 kilométert is képes megtenni.

Egy európai szürke farkas pár. Az eltűnt állat is ilyen.
Egy európai szürke farkas pár. Az eltűnt állat is ilyen.

Az állatkert igazgatója megerősítette, hogy a farkas szelíd, eddig nem vadászott, de az ösztönei működnek. Azt azonban hangsúlyozta, hogy ennek ellenére az, aki látja, ne próbálja meg befogni, hanem hívja a rendőrséget.


FRISSÍTVE (13:00):

Olvasónk fotózta: a rendőrség helyszínen lévő nyomozói kihallgatták Szatyor Miklóst, a pécsi állatkert igazgatóját.

szökött farkas


1995-ben egy farkas elszabadult az állatkertből és a Mecsekben megölt egy unokájára vigyázó nagymamát. Akkor egy nap alatt megtalálták, a PTE Műszaki és Informatikai Kar parkjában lőtte ki egy mesterlövész.


FRISSÍTVE (12:35)

A kutatócsoportnak sikerült meghatároznia a farkas helyét, a szakértők szerint a Hotel Mediterrán környékén lehet. Ennek ellenére fennáll a veszélye annak, hogy nem kerül elő – tudtuk meg.

Helyszíni tudósítónk megtudta, hogy a szökött állat egyike annak a három farkasnak, melyek tegnap (október 30-án) érkeztek az állatkertbe. A szökött farkas szelíd, nem fél az emberektől, épp ezért közel merészkedhet a kirándulókhoz. Aki farkaskutyára hasonlító állatot lát az erdőben, messzire kerülje el!

A farkas – mivel szelíd – nem valószínű, hogy tud vadászni.

A kellemes őszi időnek köszönhetően sokan kirándulnak a Mecsekben, a szökött állat híre pedig – mint megtudtuk – futótűzként terjed. A pécsiek sorra hívogatják túrázó ismerőseiket, mindenki aggódik szeretteiért.

Olvasói fotó: turisták a Mecsekben
Olvasói fotó: turisták a Mecsekben

Érdekesség: Ma, október 31-én ünneplik a Farkasok névnapjukat.


FRISSÍTVE (12:20):

Megtudtuk: a farkas 9 és fél 10 körül szökött meg, ezt pedig már akkor jelentették is a rendőrségnek.

Turisták, és egy rendőr is a legutóbb a vidámpark környékén látták az állatot, jelenleg pedig a Dömörkapunál keresik. Azt azonban érdemes tudni, hogy ha egy ilyen farkas megszökik, akkor nagyon gyorsan nagyon nagy távokat tud megtenni. Ez alapján az is elképzelhető, hogy már nem is a parkerdő térségében van az állat.


Korábban írtuk:

A Biokom Facebook-oldalán megjelent közlemény így szól:

“Közvetlen életveszély a pécsi parkerdőben
Kedves Pécsi Polgárok! A pécsi állatkertből megszökött egy farkas. Ezúton kérünk mindenkit, hogy aki Pécsi Parkerdő területén jelenleg kirándul AZONNAL hagyja el területet. Kérjük, hogy aki tud olyan családtagról, barátról, ismerősről, aki az említett térségben tartózkodik, értesítse őket mihamarabb. A terület kiürítése folyamatos, a BIOKOM Nonprofit Kft. parkerdei részlegének munkatársai a helyszínen figyelmeztetik az ott kirándulókat. A  rendőrség és a helyi vadásztársaság munkatársai is nagy erőkkel vonultak ki a Mecsek déli oldalára.”

Kerestük az állatkert igazgatóját, Szatyor Miklóst, aki az ügyben nem nyilatkozott lapunknak.

A rendőrség szóvivője annyit közölt a Pécsma.hu-val, hogy nemsokára kiadnak egy közleményt az eltűnt farkas esetével kapcsolatban.

Hirdetés