Megszólal a rejtélyes kuvaiti ingatlanos

Íme Kuvait, innen jönnek Komlóra

Megtaláltuk azt a férfit, aki araboknak segít Komlón lakáshoz jutni. A tolmácsként dolgozó és Pécsett élő Ali Khalil tisztázta az arabok komlói lakásbiznisze körüli félreértéseket és homályos foltokat.

hirdetés

Komlón 10 hónap alatt 16 lakást vásároltak arab országokból érkezők, a lakásvásárlásokat egy kuvaiti tulajdonban álló pécsi cég koordinálta. Találkoztunk a cég kuvaiti származású, de Pécsen élő közvetítőjével, aki nagy szerepet játszik a lakások adásvételében.

A 20 éve Pécsen élő Ali itt végzett agrármérnökként, lányai is a városban tanultak, ezért pedig részben magyarnak is vallja magát. Gyorsan le is tisztázta, hogy azok a kuvaitiak, akik az ő segítségével érkeztek Komlóra az általuk megvásárolt belvárosi 2,5-3 szobás – 2-3 milliót érő – panellakásokba, egyáltalán nem terroristák, nem kell tőlük félni, mivel csak turistáskodnak a vidéken. Magyarán itt költik el azt pénzt, amit egy-két évvel ezelőtt még Ausztriában vertek el.

 

Komló belvárosában vásároltak a kuvaitiek lakásokat
Komló belvárosában vásároltak a kuvaitiek lakásokat

Úgy kell elképzelni az egész komlói-kuvaiti lakásbizniszt – folytatta –, mint mikor egy magyar ember vesz egy nyaralót a Balatonon. Mintha csillagtúrázni jönnének ide: vesznek egy lakást, ha pedig szabadidejük akad, elrepülnek hozzánk, leutaznak Komlóra, lepakolnak, pihennek, egy-két napot a környék látnivalóinak feltérképezésével, wellness-fürdők és masszázsok kipróbálásával töltenek.

De miért éppen Komló? Ali szerint a kuvaitiaknak nagyon tetszik a város: a Mecsek közelsége, a túralehetőségek, a zöldellő dombok-völgyek számukra – hiszen ők sivatagi síkságokról érkeztek – hasonlónak tűnik, mint Svédország. Persze az is szempont, hogy Komló közel sem olyan drága, mint a skandináv ország.

Ali hangsúlyozta, ha a bányászat nyomait egy kicsit jobban eltüntetnék, ha egy kicsit többet foglalkoznának Komlóval, könnyedén népszerű turistacélponttá tehetnék még több arab számára.

Íme Kuvait, innen jönnek Komlóra
Íme Kuvaitváros, innen jönnek Komlóra

Az ingatlanközvetítésben oroszlánrészt vállaló férfi szerint pár évvel ezelőtt a kuvaitiak nem ismerték Közép-Kelet Európa országait, így Magyarországot sem. A világjáró – sok esetben milliomos – arabok Ausztriától nyugatra kerestek célállomásokat. Ali viszont „ideterelte” őket, mivel úgy gondolta, hogy vissza kell fizetnie Magyarországnak és főleg Baranyának azt a szívességet, amit ő kapott az itt élőktől az elmúlt évtizedek során. Ez pedig működő üzletté nőtte ki magát, Alinak köszönhetően ugyanis évente érkeznek olyan kuvaiti vendégek Komlóra, akik aztán napjuk nagy részét Pécsen, Sikondán vagy Harkányban töltik.

Ugyanakkor szerinte a korábbi sajtóhírekkel ellentétben nincsenek egyiptomi, szíriai és iráni vásárlói, ő csak a kuvaitiaknak segít itt szállást találni.

Az üzlet úgy működik, hogy kuvaiti internetes fórumokon meghirdetnek olcsó, jó minőségű komlói lakásokat, amelyeket ha azok tetszenek a vevőnek, a cégük megvásárolja.  Mivel a vevőknek a magyar vízumra és az összes papírmunkára, vizsgálatra legalább két hónapot kell várniuk, ezért csak ezt követően tudják birtokba venni a lakásukat.