Megszűnhetnek a sufni-parkolók

Egyre több a magánparkoló a pécsi belvárosban. Többnyire az üres telkeket használják erre a vállalkozók. Az önkormányzat szabályozná, hogyan kell ezeknek kinézni, most ugyanis “kissé” sufni jellege van a legtöbnek.  

hirdetés

Foghíjtelkeken, sokszor poros-kavicsos felületeken igyekszik egyre több pécsi vállalkozás enyhíteni a belvárosi parkolási gondokon. A mintegy tucatnyi magánparkírozó miatt egyre több panasz érkezett az utóbbi időben a városházára, ezért a szolgáltatást keretek közé szorítják.

– A szomszédságukban élők keresték fel az önkormányzatot azzal, hogy zavarja őket a zaj és a por, itt-ott katasztrofális állapotba kerültek a járdák a parkolókba behajtó autók miatt. Emellett az esős időkben a telkekről kikerülő sár is ellepi az utcákat – mondja Nagy Csaba alpolgármester.

A városházán ezért az utóbbi napokban utasították a jegyzőt, nézzen utána, milyen módon lehetne szabályozni a magánparkolók működtetését.

Nem eléggé hívogató?                                                                                                                 (Illusztráció)

– Nem a szolgáltatás ellehetetlenítése a célunk, hiszen tisztában vagyunk vele, hogy több parkolóhelyre van szükség a belvárosban, mint amennyit az önkormányzat képes kialakítani. Azt viszont elvárnánk, hogy az elégséges szolgáltatást biztosítsák – tette hozzá, utalva arra, hogy egyelőre rendezetlen a magánparkolók működése.

A jelenleg parkolóként futó telkek egy része ráadásul építési területnek számít, azaz közel sem parkolási célra szolgál. Megoldást jelenthet, ha a tulajdonos a funkció átjelentését kérvényezi. Itt léphet be a most tervezett új szabály, ami a magánparkolók üzemeltetésének feltételeit rendezi.

– A többség érdekeit kell szem előtt tartanunk. Fontos lenne, hogy rend és tisztaság legyen a parkolókban, illetve, hogy vigyázzanak az utakra és a járdákra is az üzemeltetők – előlegez meg pár tervezett intézkedést az alpolgármester.

A városházán jelenleg is vizsgálják, mit tehetnek a kérdésben, illetve azt tanulmányozzák, hogy más – külföldi és hazai – nagyvárosokban hogyan oldották meg ezt a problémát.