Megtaláltuk a pécsi ferde tornyot

Már csak a tornyot "megtartó" turisták hiányoznak

Megtaláltuk a pécsi ferde tornyot, ami ugyan sokkal kisebb, mint a Pisában található “párja”, és nem is ismeri minden pécsi, de akkor is a miénk. 

hirdetés
Uránia Mozi

Mi az: a Széchenyi téren áll, csak a turisták nézik meg, a pécsiek pedig simán elmennek mellette? A megfejtés: az időjárásjelző házikó a Virág Cukrászdánál, a Városházával szemben. Sokan azt sem tudják, hogy Pécs főterén áll egy meteorológiai kuckó, pedig igen. A hőmérsékletet, légnyomást, páratartalmat mutató kis aranyházikó – mint azt korábban megírtuk – több mint 100 éves múltra tekint vissza. De most nem is erről lesz szó, hanem arról, hogy a páratlan műszer bizony mintha az idők során egyre csak ferdülne.

Már csak a tornyot "megtartó" turisták hiányoznak
Már csak a tornyot “megtartó” turisták hiányoznak

Ha valaki odaáll elé, jól látható, hogy a teteje az Irgalmasok utcája felé dől, nem is kicsit. Olyan ferde a házikó, hogy a turisták lassan úgy kezdenek el pózolni mellette, mintha a pisai ferde toronynál lennének. Ha a jó oldalát nézzük, Pécs turizmusának ez használna, ugyanakkor a fő kérdés jelen esetben mégis inkább az, hogy mi történhetett?

Baumann József, a Mecsek Egyesület osztályelnöke és a szerkezet gondozója lapunknak elmondta, hogy a probléma valós, tisztában van a ferdeséggel, annak okát ugyanakkor csak találgatni lehet – mondta. Feltehetően akkor konyult el a házikó teteje, amikor 1991-ben a Dömörkapu buszfordulójától visszaszállították eredeti helyére, a Széchenyi térre. Lehet, hogy azóta tovább ferdült kicsit, de lehet, hogy nem – erről Baumann nem tud.

Megjárta a Dömörkapu buszfordulóját is
Megjárta a Dömörkapu buszfordulóját is – itt még egyenes

Hogy mit keresett a kütyü a Dömörkapunál? 1939-ben szállították oda, és azért kellett elvinni a főtérről, mert akkoriban a házikó mellett épült bérkocsiállomáson a kocsi- és lómosás során elgőzölgő meleg víz megzavarta működését. A Dömörkapunál álló menedékháznál kapott új helyet, és csak ezután került a Dömörkapu buszfordulójához, hogy emelje a turistalátványossággá váló környék vonzerejét.

1939, a házikó már a Dömörkapunál van
1939, a házikó már a Dömörkapunál van

Kérdésünkre, hogy vajon mit lehetne tenni a több mint két évtizeddel ezelőtt keletkezett kókadtsággal, Baumann elmondta, hogy nagyon komoly bádogosmunkára van szükség ahhoz, hogy egyenesbe hozzák a főtér kis ferde tornyát. A probléma az, hogy szerinte jelenleg nincs ember a városban, aki szakszerűen és alázattal rendbe tudná hozni a házikó tetejét. Ha pedig mégis akad valaki – folytatta –, az is csak nagyon drágán tudná renoválni a meteorológiai állomást.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a házikó teljesen el lenne hanyagolva. Az ezredfordulón például teljes belső felújításon esett át, később pedig az Európa Kulturális Fővárosa programév során tették rendbe a pavilont és alapzatát, és egy emléktáblát is elhelyeztek benne a Mecsek Egyesület tagjai, valamint a körülötte álló korlátokat is megerősítették.