Megtaláltuk a vörös csillagot!

Katonai egyenruhák, lövészárok, hősi karszalagok, személyes levelek, titkok és az ötvenes évek fojtó világa – ezekből kaphatunk ízelítőt egy egyedülálló tárlaton. Még az elnyomás, a kommunista hatalom jelképét, a vörös csillagot is megnézhetjük, aminek az égisze alatt öltek embereket a 20. században.

hirdetés

A vörös csillagtól a Mecseki Láthatatlanokig című kiállítás 1956. október 22-e és november 16-a közti időszak pécsi és baranyai vonatkozású eseményeit mutatja be gazdagon tárgyi anyaggal, képekkel a Felsőmalom utcai Várostörténeti Múzeumban.

A kiállítási darabok egy része a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből való, másik része magánszemélyek tulajdonában lévő dokumentumok, relikviák.

Dr. Őri László alpolgármester a kiállítás megnyitójában hangsúlyozta, a forradalom a hősiesség és a hazaszeretet szimbóluma. Beszélt a pécsi fiatalok forradalmi szerepéről, az összefogásról és lelkesedésről, ami akkor a pécsieket a közös ügy, a haza és a szabadság ügye mellé állította. Példaként állította a fiatalok elé a Mecseki Láthatatlanokat, akik hősies ellenállással az országban utolsóként védték a forradalmat, és életüket áldozták érte.

– Fejet hajtunk emlékük előtt, örök példa számunkra hősies hazaszeretetük. Azokban a napokban együtt harcolt fiatal és öreg, egyetemista és munkás; a pécsiek összefogtak – mondta.

Őri is bemutatta azt az új kiadványt, amelyet az önkormányzat célzottan a fiatalok számára készíttetett az ’56-os emlékévre.

Walterné Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum igazgatóhelyettese megköszönte az önkormányzat támogatását, az adományozóknak a rendelkezésükre bocsátott emléktárgyakat.

A kiállítás december 31-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 10-16 óra között. Október 23-án, vasárnap az ünnepre tekintettel a Múzeum nyitva tart.

56 kiállítás9
Őri, mögötte a molinó az áldozatok nevével

 

56 kiállítás
Rengeteg iskolás volt jelen a megnyitón

 

56 kiállítás6
Térkép a Mecseki Láthatatlanok csapatmozgásairól
56 kiállítás7
A kiállított tárgyak részben magángyűjteményekből származnak
56 kiállítás3
A korabeli enteriőr is a tárlat részét képezi
56 kiállítás2
Ez a levert vörös csillag a Nádor Szállót “díszítette” az ötvenes években
56 kiállítás5
Katonai egyenruhák 56-ból
56 kiállítás8
Gyönyörű, megható levél az otthoniaknak egy ellenállótól