Megtámadják a Misinát

“Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket” – Churchill híressé vált idézetét a szombati pécsi futónap szervezői is bátran használhatnák. Egy új pécsi kuriózum van ugyanis születőben egy rendhagyó futónappal: a rutinos futóknak 15,8 kilométert és 635 méteres szintemelkedést kell leküzdeniük szombaton. Akár száz profi sportoló és kétezer pécsi is részt vehet a futónapon.

A részletekről Páva Zsolt (Fidesz) pécsi polgármester egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, szeptember 6-án hagyományteremtő célzattal rendezik meg az erőpróbát, arra a hazai futóklasszisok mellett külföldről – többek között Kenyából is – várják a sportolókat a szervezők.

Hozzátette: nemcsak a rendszeresen nagyobb távokat teljesítő futók részvételére számítanak, ezért összesen négy versenyszámban várják a rajtvonalnál a sportolókat, az egészséges testmozgásra vágyókat.

A legkisebbek a „törpefutás” 1,4 kilométerén próbálhatják ki magukat 14 órától, a családokra 1,8 kilométer vár fél órával később, a nagyobbak a 4,2 kilométeres futásra nevezhetnek, amely 15 órától indul. Utóbbi távra várják az iskolák csoportos nevezését. Az 1. Decathlon-Hauni-PTE Futónapon 50-100 profi sportoló és mintegy kétezer amatőr futó részvételére számítanak.

Jelenleg nincs a szombati pécsihez fogható erőpróba a térségben
Páva: jelenleg nincs a szombati pécsihez fogható erőpróba a térségben  (Vári Attila, Páva Zsolt és Hári József a keddi tájékoztatón)

Vári Attila korábbi kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a futónapot szervező Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kijelentette: a profikra igazi kihívás vár, a maratont simán teljesítőket is próbára teszi a Misina Csúcstámadás. Nekik fél négytől a Széchenyi térről kell felfutniuk az 535 méter magas Misina-hegy csúcsán álló tv-toronyba egy embert próbáló szerpentinen 15,8 kilométeren keresztül. Mivel a belvárosban és a Mecsekoldalban a pálya fel-le cikázik, összesen 635 méteres szintemelkedést kell leküzdeni. A legjobbaknak ez egy óra alatt is sikerülhet.

Videó a pálya vonalvezetéséről:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=4zLG0QzjrzQ” width=”650″]

A vezérigazgató újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a hosszú táv vonalvezetése érinti Pécs történelmi belvárosát, a Mecsekoldal családi házas övezeteit, hegyi szerpentines útszakaszokat.

A futónapon minden induló ajándék pólóval büszkélkedhet majd, emellett minden résztvevő rajtszáma részt vesz a tombolasorsoláson, így nemcsak a helyezettek, hanem bárki ajándékkal térhet haza – a fődíj egy értékes city bike kerékpár lesz.

A futáson a legtöbb diákot mozgósító iskolát 100 ezer, a második helyezettet 70 ezer, a harmadik 50 ezer forint értékű sportszervásárlási utalvánnyal díjazzák. Az éremgyűjtőknek jó hír, hogy a Csúcstámadáson célba érők egyedi befutóéremmel gazdagodnak, a leggyorsabbak pedig a régióban különleges módon pénzdíjat is kapnak. Az abszolút leggyorsabb férfi és nő versenyző nettó 100-100 ezer, a második helyezettek 70-70 ezer, a dobogó harmadik fokára felérők 50-50 ezer forint pénzdíjazásban részesülnek. Emellett a legjobb pécsi nő és férfi, a legjobb PTE-s versenyzők és a legjobb PSN Zrt.-s nevezők 50-50 ezer forint különdíjat vehetnek át.

Részletek: www.psnzrt.hu