Megtelik élettel a néhai Kesztyűgyár

Hullámkartonból készült bábfigurák, kerékpárgumiból felfűzött nyakláncok és pécsi pólók készülnek az egykori Pécsi Kesztyűgyár egyik épületében, a Létrában. Egyre több iparművész és kreatív pécsi kisvállalkozó költözik be a házba, nem véletlenül: a belvárostól csak néhány perc sétára levő Vince utcai ipari ingatlan igazi Kánaán a fiatal alkotók számára mind közösségi, mind infrastrukturális szempontból. 

A Vince utcai hangulatos belső udvar tavasszal pezseg a fiatal alkotók eszmecseréjétől. Zene szűrődik ki a közeli stúdió hangpróbájáról, sarokcsiszoló és fúró robaja adja a ritmust. Nem csodálkozunk azon, hogy egyre több pécsi találja meg itt a helyét a Vince utcában. Tóth Márton, a Létra tulajdonosa örömmel fogadja az „újoncokat”.

A négyszintes kulturális tér társadalmi, művészeti, mentális és fizikai fejlődést segítő programoknak és állandó műhelyeknek ad otthont, márciusban második emelete telt meg élettel.

létra, hl03 létra, hl04

Hét új lakó vert sátrat Tóth Mártonnál: a Papír Panír alkotói, azaz Jankó Mátyás, Kovács Tamás és Pilári Darinka, valamint az Ökográf Egyesület, a SosemArt Kulturális Egyesület, anno a Mária utcában működő Klub nyitott közösségi életmód- és alkotótér és a Licorice ötletgazdái, vagyis Pataki Erika, Szolga Hajnal, valamint kreatív munkatársaik, Jankovics Gabriella és Horváth Orsolya.

A srácok vágnak, hajtogatnak, készítik az igényes munkákat, ilyen kreatív környezetben az ötletek könnyen szárnyra kapnak. Belépve a térbe minket is elkapott a tettvágy, legszívesebben leültünk volna mi is az ékszerkészítő hölgyek mellé. A falon igényes festmények, szerszámok, ceruzák, kartonmakettek mindenfelé.

A Papír Panír a 2016-os Fényfesztiválon debütált Papír Panír Imaginárium néven. Ez a kezdeményezés egy közösségépítő „titkos bábszínház”, az olcsó művészet eszközével hoz létre ünnepet, két hozzávalóval: hullámkartonnal és képzelettel. A MárkusZínházban rendszeres workshopok keretein belül találkozhatunk munkáikkal, de a KaraKulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállításon is megjelennek gigászi, kartonból készült alkotásaik.

létra, hl09 létra, hl06

– A Hattyú udvarban levő Renesound Galéria és Alkotótérből rövid határidőn belül költöznünk kellett, így olyan műhelyt kezdtünk el keresni tavasszal, ami egyrészt fenntartható, másrészt megfelelő infrastruktúrával rendelkezik. A keresés közben találtunk egymásra a Papír Panír csapatával, az összeköltözés gondolatára szerencsére ők is nyitottan reagáltak – meséli Pataki Erika.

Jankó Mátyás ragadja magához a szót: – Én itt sertepertéltem már a Létra megalapításának idején is. Ősz óta kerestünk a Papír Panírral saját helyet magunknak, a Létra is többször felmerült, mint helyszín, de sosem volt szabadon olyan területe, ami a mi igényeinknek is megfelelt volna. Így amikor megkeresett minket Szolga Hajnal, boldogan mondtunk igent az összeköltözésre.

Pataki Erika elmeséli, hogy a Klub által elkezdett kreatív képzéseket szeretnék átörökíteni, lesz könyvkötészet, szabó-varró workshop, képzés design menedzsmentből, de nyári tábor is a tervek között szerepel közösen és külön-külön is a Papír Panír csapatával. Május második hetében nyílt nap keretein belül a pécsi közönség jobban is megismerheti a Létra újdonsült lakóit és tevékenységüket.

létra, hl02 létra, hl07

Egyebek mellett a Létra épületével szomszédos műhelyben tevékenykedik Szabó Ákos és csapata Arteria vállalkozásával, amelyet 2016-ban a Highlights of Hungary országos művészeti díjra is jelölték izgalmas felújított ipari lámpáival és retro bútoraival formabontó ötleteiért és közösségi tevékenységéért. A Highlights of Hungary projekt célja egyébként a hazai kreatív szektor legizgalmasabb, legkiemelkedőbb alakjainak, cégeinek összegyűjtése és díjazása, amelyre egyedüli pécsiként jelölték Szabó Ákos vállalkozását.