Megújul a Tettye-barlang – de a sárkány marad

Mintegy 170 millió forintból megújul két, a helyiek által ismert és kedvelt barlang, az abaligeti és a tettyei, emellett több kisebb helyet is megóvnak. A Tettyei Mésztufabarlangban új, interaktív kiállítás is nyílik, de a gyerekek kedvence, a sárkány megmarad.

hirdetés

Megkezdődött az Abaligeti-barlang és a Tettyei Mésztufabarlang felújítása, közölte pénteken Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője és Csizi Péter országgyűlési képviselő. A csaknem 170 millió forintos uniós támogatásból nemcsak a világítást cserélik ki ledesre, környezetbarátra, és így például a barlangokat rongáló növények sem telepednek meg a lámpatestek körül, hanem egyéb fejlesztésekre is mód nyílik.

mésztufa barlang, hl04
Závoczky Szabolcs és Csizi Péter mutatta be a fejlesztéseket

Csizi Péter országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, az uniós pénzek felhasználásának fő iránya a gazdaságfejlesztés és az értékteremtés, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az értékmegőrzést sem. A barlangok esetében ez utóbbi valósulhat meg, de ugyanilyen fontos a természeti értékek védelme és a turizmus egymás melletti támogatása is. Hiszen az abaligeti barlangot több mint ötvenezren, a tettyeit tízezren keresik fel évente.

mésztufa barlang, hl02
Már folyik a munka a tettyei barlangban

Závoczky Szabolcs a beruházás részleteiről elmondta, a teljes világításkorszerűsítés mellett a Tettyei Mésztufabarlangban teljesen megújul és interaktívvá válik a földtörténeti és várostörténeti kiállítás, készítenek egy természetvédelmi bemutatót is, de a kisgyerekek kedvence, a sárkány természetesen megmarad.

Az Abaligeti-barlangban a patakot, a levegőt, az élővilágot, valamint a kőzetmozgást is figyelő monitoringrendszer épül ki. Több kisebb, kevesek által látogatott baranyai barlangot a program során lezárnak, azokat csak engedéllyel lehet majd felkeresni, viszont így a védett denevérfajok még nagyobb biztonságban lehetnek – hiszen a természetvédelem is kiemelt része a programnak. Minden helyszínen végeznek kőzet-megerősítési feladatokat is.

A munkálatok már megkezdődtek, a tervek szerint május közepéig emiatt sem az abaligeti, sem a tettyei barlang nem látogatható. Ám ha a feladatokat előbb elvégzik a szakemberek, akár előbb is megnyitják a kedvelt helyeket a nagyközönség előtt.