Megújul az uránvárosi piac

Ráfér a felújítás a piacra

Folytatódnak Pécsen a TOP-pénzek felhasználásával megvalósuló beruházások, amelyek közül a képviselőt-testület csütörtökön arról dönthet, hogy elindítja az uránvárosi Hajnóczy utcai piac és környéke átfogó rendbetételét célzó fejlesztést.

hirdetés

A nyugati városrészben lezajlott közvélemény-kutatás eredményei alapján az Uránvárosban élők jelentős hányada szerint is korszerűsíteni kell a Hajnóczy utcai piacot, valamint onnan a Laterum hotelig tartó szakaszt. Az érintett területen fél évszázada nem történt fejlesztés, így mindenképpen ráfér a vérfrissítés a környékre.

Ezt hangsúlyozza Decsi István önkormányzati képviselő is.

– A piac fejlesztését a helyiek kérték a városvezetéstől, hiszen mint azt az Uránváros Konzultáció eredményei is mutatták, a válaszadó ezer uránvárosi család közel kétharmada szeretné a piac modernizálását, a helyi termékek előnybe hozását.

A kispiacot szükségszerűen a modern kor kihívásainak megfelelően kell felújítani. Ennek érdekében a fejlesztés során figyelembe veszik a rövid ellátási lánchoz (REL) kapcsolódó, azaz a helyi termékek piacra jutását segítő feltételeket is, így olyan kiszolgálóegységeket is létrehoznak, amelyek illeszkednek az új típusú kiskereskedelmi hálózathoz.

uránvárosi piac, hl1
Megújul a fedett csarnok és a több tucat árusítóhely is

Tihanyvári Dóra, a terület képviselője elmondta, hogy a felújított csarnoképületben a fedett árusítóhely egy jelentős részét helyi, baranyai termelők-őstermelők számára dedikálnánk, ezzel is elősegítve a vásárlókat, hogy közvetlenül tőlük szerezhessenek be jó minőségű és biztonságos élelmiszereket. A szaknyelv ezt az új típusú szolgáltatást rövid ellátási láncnak, REL-nek nevezi.

A képviselő hozzátette, hogy az ezer négyzetméteres csarnok felújítása mellett szintén rendbe teszik az egészségügyi helyiségeket (mosdó, WC), modernizálják az árusítóhelyeket, átépítik a köz- és közlekedő területeket. A piac és környékének korszerűsítése 2017 nyarára fejeződik be és mintegy 160 millió forintba kerül.

A jelenlegi tervek szerint azonban nem csupán a kispiac újul meg, hanem a teljes Hajnóczy utcát rendbe teszik a Laterum hoteltől egészen a Bihari János utcáig, ezen a területen további zöldfelületeket és parkolókat hoznak létre.

Emellett közel egy kilométernyi bringautat is kialakítanak, amely a Tüzér utcánál csatlakozna az egyetemi kerékpárút-hálózathoz. Ezekre a munkálatokra további nettó 245 millió forintot szánnak.

  • Pita

    Ja hát az a felmérés aztán nagyon okos ötlet volt. Lássuk milyen kérdések is voltak: Akarja-e Ön, hogy az uránvárosi piacot felújítsák? (ki a franc ne akarná?). Akarja-e Ön, hogy új óvodák nyíljanak? (ki a franc ne akarná?). Akarja-e Ön, hogy a régi buszokat végre lecseréljük? Ki a franc ne akarná? Valamelyik nyomdász, levélküldő havernak kellett egy kis támogatási pénz. De a statisztika alapján még mindig van olyan mongoloid aki nem akarja, hogy felújítsák. Miért?